НОВИНИ

В Україні названо продуктивність розмноження картоплі міні-бульбами

08.10.2020 16:02
fullsize

Проблеми з якістю насіннєвого матеріалу картоплі були завжди, а останнім часом вони загострилися ще більше. Саме тому оздоровлений посадковий матеріал є одним із найважливіших чинників отримання високих і якісних урожаїв, розповіли Духін Є.О. кандидат с.-г. наук та Духіна Н.Г. кандидат с.-г. наук. Про це повідомляє журнал “Овочі та фрукти”, пише agronews.ua.

Для сталого виробництва картоплі важливе значення має забезпечення картоплярства якісним насіннєвим матеріалом. Одним із шляхів його вирішення є використання у насінництві оздоровленого садивного матеріалу та подальшого його розмноження до задоволення потреб ринку у сертифікованому насіннєвому матеріалі.

Використовуючи великі потенційні можливості картоплі до вегетативного розмноження, оздоровлені від вірусної та бактеріальної інфекції рослини прискорено розмножують як в умовах лабораторії з допомогою біотехнологічних методів, так і в закритому ґрунті і польових умовах.

У первинному насінництві картоплі оздоровлений вихідний матеріал використовують у вигляді рослин in vitro, які вирощують у закритому ґрунті, отримуючи урожай міні-бульб, які потім висаджують у закритий ґрунт, та вже від них отримують насіннєві бульби, які ідуть на розмноження у полі.

Через високу ціну оздоровленого насіннєвого матеріалу картоплі не завжди можна придбати його у достатній кількості, тому доводиться розмножувати його самостійно. У процесі репродукування у структурі врожаю формується велика кількість міні-бульб (бульби картоплі з діаметром 10–35 мм), які зазвичай бракуються та не використовуються у подальшому насінництві.

“Нашими дослідженнями встановлено, що висаджування міні-бульб у відкритий ґрунт дозволяє додатково отримати насіннєві бульби для подальшого розмноження”, – розповідають дослідники.

Так, використання міні-бульб розміром 10–20 мм здатне додатково дати в польових умовах урожай від 80 до 280 тисяч штук насіннєвих бульб з гектара. За використання садивного матеріалу міні-бульб розміром 20–30 мм одержують до 300 тисяч штук з гектара, а 30–35 мм – до 400 тисяч штук насіннєвих бульб з гектара.

Оптимальна температура для сходів повинна бути не нижче 15°С (сходи з’являються через 15 діб). Оптимальна температура для росту та розвитку повинна бути близько 20°С. Перед садінням міні-бульби обов’язково необхідно обробити стимулюючими препаратами.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: