НОВИНИ

В Україні названо посухостійкий замінник кукурудзи на силос

05.06.2020 09:32
506-1

Сорго непогана заміна кукурудзі на силос. Кукурудза – еталон кормової культури, але показує себе тільки при вирощуванні в вологозабезпечених регіонах. Поживність і врожайність кукурудзи знижується при нестачі вологи. Сорго – посухостійка культура. В умовах посухи дасть високий урожай і формує потужну надземну масу. Про це повідомляє posivna, пише agronews.ua.

Витрати на вирощування сорго менше кукурудзи, що обумовлює рентабельність вирощування. Силосне сорго успішно заміняє в раціоні кукурудзу, так як вміст цукрів в сухій масі перевищує в 1.96 раз кукурудзу. 100 кг маси сорго вміщує 22 кормові одиниці, а в кукурудзі 23.5 одиниці, що не складає суттєвої різниці. Кукурудза близька до культури за своїми морфологічними і біологічними особливостями. Але вимогливість до ґрунтів і вологи значно нижче.

Сорго може перечікувати посуху в анабіозі, що недоступно більшості рослин. При температурі понад 30 градусів і нестачі опадів рослини зупиняють вегетацію. Такий період триває до 40 днів, але як тільки умови відновлюються, то сорго знову починає рости і формувати високий урожай. Більшості культурних рослин таке недоступно і вони гинуть.

В умовах глобального потепління, становлення більш континентального клімату фермери звертають дедалі більшу увагу на культуру сорго, що може стати базою раціону тварин і людей (при вирощуванні на зерно).

Сорго на силос відрізняє стійкість до посухи, жаростійкість і надзвичайна пластичність до умов вирощування. Ця стабільна культура при необхідності постійного постачання ферм висококалорійним кормом.

Для вирощування на силос добре підходять сорго-суданкові гібриди і суданська трава. У таких гібридів оптимальне співвідношення стебел і листя, придатних на корм тваринам. Трав’янисті гібриди сорго-суданкової трави і суданська трава вирощуються для годування жуйних тварин, отримання сіна і сінажу. Такі культури важливо вчасно зібрати.

Оптимальний період – до викидання волоті. У силосного сорго виробництво зерна дуже невелике, і внесок зерна в калорійність незначний. Поживність культури на етапі бутонізації найвища і перевищує в 1.5-2 рази кукурудзу за вмістом протеїну.


Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: