АНАЛІТИКА

В Україні оприлюднено рентабельність вирощування кукурудзи

05.06.2020 08:02
kukurudza-1

Вирощування кукурудзи високорентабельне. Згідно з показниками світової статистики, при інвестуванні 100-140 доларів на гектар, кінцева вартість продукції складе 300-400 доларів. Про це повідомляє posivna, пише agronews.ua.

Напрямки вирощування кукурудзи: корм для тварин (свині, велика рогата худоба, птахи) харчовий продукт (мука, крупа) як основа для виробництва крохмалю, спирту, олії як сировина для біопалива і біогазу.

Спектр використання кукурудзи досить широкий. Вона стає джерелом не тільки харчування, але важливим елементом екологічної енергетичної сфери життя людини.

Не слід забувати, що 1 кг зерна містить 1.34 к.е. і 78 г якісного білка. При вологості зерна 15% в зернах культури міститься 10.5% білків, 6.5% жирів і 2.5% клітковини.

Згідно з Реєстром сертифікатів на сортові якості насіння, виданих в 2018 і 2019 роках, посівні площі в Україні під насіння кукурудзи в збільшилися до 28,354 тис. га проти 25 тис. га в минулому. 

Цільове спрямування вирощування кукурудзи обумовлено потребами фермера. Наприклад, фермерські господарства південних областей при вирощуванні кукурудзи на силос не зацікавлені в гібридах з високою вологовіддачею.

Середня вологість зерна при збиранні в степовому регіоні становить 14%, що дозволяє істотно заощадити на післязбиральній досушці зерна, в Лісостепу вологість становить 20-25%, в Поліссі – 30-35%. Вибираючи гібрид, зверніть увагу на рівень вологовіддачі, якщо вирощуєте кукурудзу на зерно. Кукурудза з високою вологовіддачею після прибирання не гниє, не пріє, добре зберігається в насипу.

Нагадаємо, названо, як визнання ЄС української сертифікації насіння вплине на вітчизняну селекцію.

“Особливо актуальним зараз є питання розробки посухостійких гібридів насіння, де Україна, залучивши додаткове фінансування через вирішення питання експорту, могла б зайняти провідні позиції», – зазначає Олег Нестеров, координатор комітетів УКАБ.


Перегляди: 33
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: