НОВИНИ

В Україні названо оптимальну сівозміну при вирощуванні соняшнику

11.08.2020 09:32
na_shcho_hvoriye_sonyashnyk_m

Науковці назвали оптимальну сівозміну при вирощування соняшнику: збільшення інтервалу висівання соняшнику на одній площі хоча б до одного разу на 4 роки, а в ідеалі – раз у 6 років. Про це повідомляє Агросторі, пише agronews.ua.

У 1990-х роках в США, Україні та інших країнах проводилися дослідження впливу соняшнику на грунт та інші культури. Дослідники прийшли до висновку, що при частому вирощуванні соняшнику на одному полі, падає його врожайність.

Так, при сівозміні за схемою «пшениця / кукурудза / соняшник / пар», урожай соняшнику був на 60% більше, ніж при дворічній сівозміні «просо / соняшник».

Також занадто часте повернення соняшнику на одне й теж поле призвело до поразки рослин фомозом і комахами скритнохоботніку.

Проаналізувавши дані цього дослідження, виробники соняшнику в США змінили підхід до вирощування цієї культури. Ці зміни цілком можна застосувати і в степовій зоні України, так як кліматичні умови схожі.

Сприятливим для соняшнику вважається місцевість з випаданням рівня опадів від 500 мм на рік і вище.

У сівозміну включені зернові, що дають значну кількість пожнивних залишків (кукурудза, озима або яра пшениця). Збільшення інтервалу висівання соняшнику на одній площі хоча б до одного разу на 4 роки, а в ідеалі – раз у 6 років.

Прийнятним вважається вирощування соняшнику за технологією No-till з інтервалом в п’ять-шість років. Як правило, в такі сівозміни включають кукурудзу, озиму пшеницю, горох. При такому чергуванні грунт не виснажується і зберігає свою родючість.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: