НОВИНИ

В Україні названо основний регіон для експорту українського насіння

13.10.2020 07:02
2e8bf6f45fb2b01f7bc63e367c45fa81_XL

Останнім часом зусиллями учасників ринку відбувається активне просування вітчизняного насіння на світовому ринку, і зокрема на ринку країн ЄС. Треба відзначити, що рентабельність виробництва насіння в Україні значно вище, ніж виробництво товарних культур (під зерно або під переробку). Про це повідомляє apk-inform, пише agronews.ua.

В останні роки Україна впевнено розвиває вітчизняну насіннєву галузь – зростають обсяги і асортимент насіння, також щорічно розширюється географія постачань. У той же час великий ринок Росії втрачений, крім того, поставка в ряд країн СНД неможлива, оскільки вимагає транзиту через російську територію. За останні роки більша частина експортних поставок українських насіння здійснювалася на нізкопреміальние ринки, географічна близькість полегшує поставки нашого насіння в Білорусь і Молдову.

Зараз саме країни Європи є найпривабливішим регіоном для збуту вітчизняного насіння. Але вихід на цей ринок був тривалим і непростим процесом.

Ще починаючи з 2011 року, Насіннєва асоціація України відзначала, що важливим питанням розвитку галузі є визнання еквівалентності української системи сертифікації насіння вимогам ЄС.

«Майже 10 років тому насіннєві компанії, члени Насіннєвої асоціації України, визначили еквівалентність одним із стратегічних питань для галузі, в 2015 році Україною був успішно пройдений важливий етап – аудит ЄС, який підтвердив базу для наших прагнень. І ось тепер маємо позитивний результат – рішення Європарламенту, яке ставить насіння з України в одну ланку з Європою та іншими країнами», – зазначає Сюзанна Григоренко , виконавчий директор Насіннєвої асоціації України.

«З одного боку, це відкриває для всіх учасників українського насіннєвого ринку чималі можливості. З іншого ж – це велика відповідальність. В першу чергу, дозвіл виходу на європейський ринок було необхідно продемонструвати міжнародним компаніям, які зможуть переміщувати насіння з України в Європу для своїх потреб. Однак не менш вигідним рішення Європарламенту буде і для українських компаній, які мають власну селекцію і зареєстровані гібриди в ЄС. Адже обмеження на експорт в цьому напрямку будуть зняті, і українська продукція, яка є якісною і конкурентної, буде присутня на європейському ринку», – прокоментував подію один з членів асоціації Мирослав Парій , співзасновник і співвласник ВНІС.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: