НОВИНИ

Названо найбільш прибуткові ягоди українського експорту

21.12.2020 14:32
1560442601iagody-d4cc18d5a73c02d140a69e3d7f0a25af

Світовий попит на ягоди за останні роки зріс щонайменше утричі. Зокрема, зростає попит на ягоди сухого збирання. Українські виробники на цьому ринку стикаються із конкуренцією як европейських виробників, так і ягідників зі стран-сусідів. Про це в огляді ринку ягід повідомляє agronews.ua.

Стів Белсі, який очолює підрозділ ягід Freshpro Imports, заявив, що продажі лише журавлини зросли цьогоріч на 20% у порівнянні з минулим сезоном, незважаючи на той факт, що багато торгових точок, таких як громадське харчування та ресторани, протягом більшої частини цього сезону зазнавали торгових обмежень або навіть було закрито, пише freshplaza.

“Ми збільшили продажі іншими способами, включаючи хороший попит у постачальників фруктових та овочевих коробок, які додали свіжу журавлину як різдвяну особливість”, – додав він.

Білоруська журавлина збирається сухим способом, що сприяє продовженню терміну зберігання, тоді як більшість журавлини США / Канади, імпортовані до Великобританії збираються вологим способом, тож її наразі охочу імпортуют в ЄС.

Якщо українськи виробники ягід хочуть впевненіше просуватися на ринках ЄС, їм варто взяти цю тенденцію до уваги.

За останні 10 років попит на ягоди в світі збільшився в три рази. Вони стали міцно асоціюватися зі здоровим харчуванням, стали його невід’ємною частиною, що і призвело до настільки бурхливого зростання споживання.

Крім журавлини, названо інші перспективні та прибуткові ягоди для українського експорту.

«Серед категорій «заморозки», які виросли найбільше — заморожена суниця садова. Її експорт з України в натуральному виразі зріс у 2020 році порівняно з тим же періодом минулого року більше ніж вдвічі. Також більше ніж на 40% зріс експорт замороженої малини. А ось експорт замороженої чорниці лісової залишився приблизно на тому ж рівні, що і роком раніше», — повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації .

Найбільшим покупцем замороженої суниці садової в перші місяці 2020 року була Польща, яка більше ніж подвоїла обсяги закупівлі. Навіть більш різко зріс експорт замороженої суниці в Німеччину і Чехію, які зайняли друге і третє місце в рейтингу покупців. Також відбулися перші досить великі поставки цієї ягоди до США.

Згідно з даними УПОА, експорт замороженої чорниці лісової у першій половині 2020 року зріс у 5,5 разів за перші чотири місяці 2020 року. У результаті такого зростання обсягу поставок, Україна стала провідним постачальником цієї ягоди до Китаю, обійшовши Канаду, Швецію, Латвію, Білорусь, Росію і Польщу, які також експортували чорницю лісову в Китай у замороженому вигляді.

Впродовж останніх п’яти років продажі української лохини за межі країни росли в середньому на 26,5% на рік. І за підсумками 2019-го Україна увійшла до світового топ-20 експортерів свіжої ягоди, поставивши на зовнішні ринки 2,4 тис. т. Хоча лише п’ять років тому цей показник не перевищував 300 т.

У той же час високі ціни на ягоди на внутрішньому українському ринку стимулюють виробників звертати увагу передусім на внутрішній ринок, можливості якого далеко не вичерпані.

Так, станом на 21 грудня 2020 року на внутрішньому ринку України малина садова червона імпортована коштувала на гурті ринку “Шувар” у середньому 600 грн/кг, лохина – 400 грн/кг, ожина – 725 грн/кг.


Перегляди: 38
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: