АНАЛІТИКА

В Україні названо міста-лідери з найбільшою кількістю аграрних сітіферм

30.06.2020 17:02
мини-теплица

В Україні стрімко набирає популярності вирощування городини та мікрозелені на так званих “сітіфермах” – невеликих агропідприємствах, розташованих у великих містах, які вирощують свіжу продукцію для швидкого використання на місці. Про це повідомляє agronews.ua.

Серед міст-лідерів урбаністичного фермерства можна назвати Вінницю, Київ, Одесу, Тернопіль, Львів та Харків. Саме у цих містах найбільше ентузіастів міського сільського господарства та здорового харчування.

На сітіфермах вирощують переважно зелень та салатні овочі, а найперше – мікрозелень. Найбільше інвестицій у сітіферми вкладають у Києві. Так, компанія СІТІ-Ферма з Києва, вважає, що це новий start-up в Україні: теплиці з овочами та садки з рибою прямо в центрі міста.

“Ми вважаємо, що за урбаністичним фермерством майбутнє”, – наголошують у фірмі.

Інший київський ентузіаст планує на даху київського коворкінгу Kooperativ облаштувати унікальний для України сад, на якому можна було б вирощувати овочі, зелень і інші рослини. Про це розповів співзасновника коворкінгу Андрій Федоров.

У туристичних Одесі та Львові сітіферми займаються вирощуванням зелені, мікрозелені та овочів для ресторанів.

А от у Вінниці вже діє практично промислове виробництво на міських фермах прямо у місті. Так, там є декілька спеціалізованих маркетів із продажу мікрозелені. Приблизна вартість однієї порції в асортименті, вагою 50 грамів – 50 гривень.

У Харкові міському фермерству навчає Харківський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Там навіть є спеціалізованний курс з вирощування мікрозелені. Валентина Денисенко та Тетяна Чернікова, засновниці фермерського господарства “Green for you”, за 2 роки роботи налагодили випуск лінійки мікрогрін міксів для вирощування вдома, і тепер навчають міському фермерству харків’ян.

Нагадаємо, на Вінниччині створять агрокластер за підтримки Франції.


Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: