ГОЛОВНЕ

В Україні названо, яким буде врожай гречки

04.06.2020 13:04
174997_600

На відміну від очікуваних тенденцій зміни кліматичних умов в бік підвищення температурних показників (що відбувалось останніми роками) травень цього року став винятком. Про це повідомили в Інституті землеробства НААН України, пише agronews.ua.

Зокрема, аграрні науковці зазначають, що після теплої і безсніжної зими всі очікували таку ж ранню і теплу весну. Але весна цього року затяжна і холодна, особливо травень, місяць, в якому зазвичай сіють гречку майже на всій території країни.

“Така нестабільність внесла свої корективи в посівну кампанію круп’яних культур. Багато господарств відклали сівбу гречки, зважаючи на її біологічні властивості”,- йдеться у повідомленні.

В Інституті пояснюють, що висівання гречки в холодний ґрунт призводить до загибелі частини насіння і до зрідження посівів. Гречка ж теплолюбна культура, сіяти її потрібно в достатньо прогрітий ґрунт, що значно підвищує польову схожість насіння і густоту сходів. Отже, після стійкого прогрівання ґрунту на глибині 10 см не нижче 12-14°С приступають до сівби. Хоча багаторічні спостереження свідчать, що за достатніх запасів вологи в ґрунті тривалість фази сходів зумовлена температурою ґрунту на глибині загортання насіння. При температурі ґрунту 16-18°С тривалість появи сходів вдвічі швидше, ніж за 12°С. За оптимального температурного режиму повітря і ґрунту поліпшуються і умови проростання насіння, і збільшується польова схожість. Одержання високої польової схожості – одне з найважливіших завдань агротехніки, оскільки від неї значно залежить рівень майбутнього врожаю.

При цьому зазначається, що гречка – культура, яка слабо реагує на терміни сівби і сіяти її можна в літній період. Літні посіви пришвидшують вегетацію культури. Для формування врожаю у таких посівах рослині потрібно 75-80 днів з сумою активних температур 1000-12000С. Тому сівбу гречки необхідно розпочати відразу за появи можливості виходу в поле.

Період від сівби до повних сходів у гречки становить в середньому 7-9 днів, 25-30 днів від повних сходів до початку цвітіння і майже стільки ж рослини інтенсивно цвітуть. Цей період у гречки критичний по відношенню до вологи і високих температур повітря. Є всі передумови, що вологою рослини будуть забезпечені (за травень випало вже 77,6 мм) і якщо навіть в цей період буде висока температура повітря і низька відносна вологість, це не так згубно буде впливати на рослини.

Післяпосівний догляд залежить від стану ґрунту. За сильних опадів до сходів культури може утворитися ґрунтова кірка, яка утруднює доступ повітря і затримує проростання насіння. Особливо вона небезпечна для гречки, адже сходи гречки виносять сім’ядолі на поверхню ґрунту і у випадку утворення ґрунтової кірки вони не зможуть чинити опір і можуть загинути. Тому її необхідно порушити боронами не пізніше як за три дні до сходів.

За появи значної кількості бур’янів, особливо злакових, у період після сходів ефективним є післясходове боронування у фазі першого справжнього листка гречки. Найбільшу шкоду бур’яни завдають на ранніх фазах розвитку рослин. Тому треба ефективно контролювати бур’яни саме в цей період, тоді у гречки буде час наростити достатню біомасу, яка надалі буде пригнічувати їх ріст.

На широкорядних посівах необхідно провести міжрядний обробіток, коли чітко з’являться рядки, а бур’яни ще не встигли вкоренитися. Затримка першого міжрядного рихлення дуже небажана, тому що цей захід не тільки знищує  бур’яни, а й покращує водний, повітряний та поживний режими.

Наступний обробіток міжрядь у гречки ‑ через сім-десять днів (фаза двох справжніх листків), з одночасним підгортанням рослин у рядках, під час якого проростки бур’янів у рядках та захисних зонах присипаються землею і гинуть, а рослини утворюють придаткове коріння, яке добре використовує невеликі опади, внаслідок чого поліпшується їхній розвиток.  Третє рихлення проводять одночасно з підживленням рослин аміачною селітрою (15-20 кг/га) і повторним підгортанням – перед змиканням рядків (фаза бутонізації).

Нагадаємо, стало відому, чому зростають ціни на українську пшеницю нового врожаю.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: