АНАЛІТИКА

В Україні названо, як виявити фальсифікат меду

15.07.2020 08:01
AAH1ZlA

Придбати натуральний запашний мед – завдання не з легких для сучасного споживача. Ринки та магазини рясніють баночками різних смакових і колірних відтінків. Як знайти якісний мед серед цього різноманіття і не нарватися на фальсифікатрозповідає пасічниця Еліна Елєєва. Про це повідомляє agri-gator, пише agronews.ua.

Сьогодні достатньо широкий асортимент представлений на ярмарках меду. Існує думка, що саме тут можна придбати натуральний запашний мед, від справжніх пасічників.

Як визначити, що продавець не перекупник?

Е.Е.: В першу чергу, я би порадила звернути увагу на кількість сортів на прилавку продавця. Не буває сотні сортів у одного бджоляра, навіть якщо пасіка кочова. Максимум 5-7 видів, за умови, що пасіка на родин 300, і розбита на 2-4 точки. У перекупника, як правило, велика кількість сортів на всі кольори веселки, і від усіх хвороб. Наприклад, якщо ви бачите мед сорту «пролісок», «ромашка», «борова матка», «королівський», «царський» – перед вами перекупник-казкар, і є ймовірність, що це розведене “зілля” з цукром і добавками. У справжнього бджоляра можна придбати квіткове різнотрав’я, луговий мед, степовий, гречку, липу.

В якій тарі повинен продаватися мед?

Е.Е.:Я рекомендую купувати мед, який був розлитий, а не розфасований з фляги або куботейнера. Зверху буде пінка кисню і дрібні шматочки воску, які пройшли через сито.


Чи є питання, задавши які продавцеві, можна переконатися в тому, що він справжній бджоляр?

Е.Е.: Якщо задати йому питання «де ви стоїте?» бджоляр сприйме його як синонім «де розташована пасіка» і розповість про місцезнаходження його стаціонарної пасіки. Також, можна уточнити його про породу бджіл. Крім стандартних відповідей, бджоляр може уточнити де виписує маток, почати розповідати про те що маточек можна виводити самим, перерахувати способи: ройові, свищьові, джентерським сотом або перенесенням личинок. І далі його буде не зупинити, тому що це одна з найулюбленіших тем бджолярів (не новачків).

В яку пору року пасічника точно не можна побачити на ярмарках меду?

Е.Е.: Бджоляр не може особисто торгувати медом в серпні і вересні. Влітку йде збір врожаю, відкачка меду, в кінці вересня – підготовка бджіл до зими. День дорівнює тижню, і навіть на сон часу немає. На ярмарках в цей час найчастіше можна зустріти перекупників, або родичів / друзів бджоляра, що продають товар.

Нагадаємо, Український фермер створив повністю автоматизовану еко-свиноферму, яка працює на власному біогазі.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: