ВАЖЛИВО

В Україні оприлюднено стан посівів озимих культур

28.12.2020 07:02
shutterstock_92641918_0-771

Упродовж другої декади грудня озимі культури перебували у стані неглибокого зимового спокою. Внаслідок підвищення денних температур повітря до +5-12°С у південних областях спостерігалися повільні ростові процеси. Про це повідомляє Укргідрометцентр, пише agronews.ua.

“За спостереженнями у другій декаді грудня на багатьох площах Харківської, на окремих полях Полтавської, Луганської та Сумської областей відмічалося утворення льодяної кірки товщиною від 2 до 8 мм, ступінь розповсюдження – від 20 до 90% площі поля. Загрозливих явищ для перезимівлі озимих та плодових культур не спостерігалося”, – зазначають агрометеорологи.

У попередній місяць дуже тепла погода у першій декаді сприяла активній осінній вегетації рослин. З переходом середніх добових температур повітря у бік зниження через +3-5 ºС у другій декаді листопада відбулося припинення активної вегетації озимини майже на всій території країни.

Таким чином, період активної осінньої вегетації подовжився на 1-3 тижні, що позитивно позначилося на фазовому розвитку і стані посівів і дозволило озимині увійти у зиму у доброму стані. До того ж, під час найінтенсивніших знижень температури повітря (до мінус 10-20 ºС у східних областях) у листопаді мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимини та багаторічних трав нижче мінус 1-4 °С не опускалася. 

Такі зниження температури ґрунту були безпечними для зимуючих культур.

Нагадаємо, стало відомо, як зміниться світове виробництво столового винограду в 2021 році.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: