НОВИНИ

В Україні названо, як підвищити продуктивність ґрунтів за допомогою покривних культур

12.11.2020 08:02
630f7388ce0265254f05af02b27a0833

Інтенсифікація сівозмін, коли господарства змушені вирощувати культури інтенсивного типу і, на жаль, не завжди дотримуватися сівозміни, призводить до зниження продуктивності грунтів. Як результат – потрібні великі інвестиції в добрива. Цю проблему можна успішно вирішити за допомогою включення в сівозміну покривних культур, або сидератів. Про це повідомляє журнал “Агроном”, пише agronews.ua.

Сидерати – це ґрунтопокривні культури та їх суміші, які допоможуть  поліпшити стан ґрунтів, що, відповідно, призведе до поліпшення врожайності вже комерційних культур в сівозміні.

Розущільнення грунту – підвищення проникнення коренів

Культури зі стрижневими кореневими системами успішно проникають крізь ущільнені шари грунту і руйнують підплужну підошву природним шляхом.

Культури, які використовуються для цієї мети: редис, турнепс, соняшник, редька, гірчиця.

Накопичення органічної речовини

Для цього використовуються злакові культури. У злакових культур вміст вуглецю у співвідношенні з азотом дуже високий – вище, ніж 1 (азоту) до 40 (вуглецю). У широколистих культур (бобові, соняшник, гречка) таке співвідношення не перевищує 1:10. Таким чином, накопичити вуглець за допомогою широколистих культур неможливо, це можна зробити тільки посівом злакових культур, особливо тих, що мають тривалий період розкладання пожнивних залишків.

Це: овес, ячмінь, тритикале, жито, сорго, кукурудза, просо, сорго, пшениця і всі інші злаки.

Накопичення рослинних залишків

З цією метою висіваються культури з тривалим періодом розкладання пожнивних залишків, тобто злаки. Це – кукурудза, сорго, просо, овес, пшениця, ячмінь, жито, тритикале, інші злакові.

Накопичення азоту в грунті

Завдяки здатності фіксувати атмосферний азот в бульбах на коренях рослин відбувається збільшення кількості поживних речовин в грунті. З цією функцією справляються всі бобові: вика, сочевиця, горох, соя, конюшина, нут, боби, квасоля та інші.

Вивільнення недоступних поживних речовин

Відбувається розщеплення важкорозчинних сполук фосфору, калію та інших поживних елементів в грунті. Подальша культура отримує живлення не з мінеральних добрив, а з грунту і вже в «готовому», легкодоступному вигляді.

З цією метою підходять гречка і все хрестоцвіті: гірчиця, редька (дайкон), ріпак, турнепс, редис.

Придушення росту бур’янів

За допомогою сидератів створюються умови, непридатні для вирощування бур’янів за рахунок алелопатії. Особливо з цим справляються жито, люпин, кукурудза.

Розселення мікоризи

Відбувається створення сприятливого середовища для зростання і розвитку мікоризи (деревовидного гриба, що розвивається в грунті і коренях рослин. Ці гриби обмінюють всередині клітин коренів рослини здобуті з грунту поживні речовини на вуглець, отриманий в ході фотосинтезу). Результатом є ​​поліпшення режиму живлення рослин.

Бобові культури, льон, кукурудза та інші зернові культури – всі вони мікоризофіли. Хрестоцвіті культури, навпаки, «не люблять» мікоризу і не сприяють її розвитку.

Чим ще корисні покривні культури

Захист ґрунту від грунтової ерозії (водної та вітрової).

Забезпечення належних умов для вбирання води і поживних речовин рослинами і поліпшення здатності затримувати вологу в грунтовому шарі.

Захист ґрунту від перегріву.

Відновлення циркуляції поживних речовин.

Поліпшення грунтової біології (макро- і мікрофлори та фауни).


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: