НОВИНИ

В Україні названо, чому зростають ціни на молоко

23.11.2020 11:02
milk

Вже з початку 2021 року ціни на готову молочну продукцію можуть зрости на 2,5-5% залежно від продуктової категорії. Таку думку висловила Ганна Лавренюк, віцепрезидент Асоціації виробників молока. Про це повідомляє пресслужба асоціації, пише agronews.ua.

«Незважаючи на хорошу ціну на молоко-сировину, прибутковість виробництва молока у жовтні 2020 року найнижча за останні 5 років. Факторів ціла низка. В тому числі цьогорічні аномальні погодні умови: безсніжна зима, суха холодна весна і посуха в серпні, коли наливалася кукурудза — основна кормова культура ВРХ», — розповідає експерт.

Таким чином, зараз господарства зазнають збитків від низьких врожаїв та нестачі кормів, які в свою чергу дорогі та недостатньої якості. Тому, затяжний дефіцит молока-сировини через значне скорочення поголів’я корів, а також тиск від ажіотажного підвищення цін на кормові інгредієнти, підігріватиме ціни на сировину.

«Отже й ціни на готову молочну продукцію можуть зрости на 2,5−5% залежно від продуктової категорії вже на 1 січня 2021 року. Більше того, в зв’язку з тим, що господарствам не вдалося заготовити достатню кількість грубих кормів, значна частина ферм буде змушена робити вибраковку по продуктивності та зменшувати поголів’я або взагалі виходити з бізнесу. Впродовж всього 2020 року ми вже щомісяця втрачаємо від тисячі до 1,5 тис. корів», — пояснює Лавренюк.

За її словами, погіршує ситуацію недостатня державна підтримка тваринництва: обіцяного у 2017 року 1% аграрного ВВП (це 7−8 млрд грн в розвиток аграрного комплексу щороку) жодного разу не отримали.

«Навпаки, уряд після першого читання проекту бюджету на 2021 рік скоротив фонд підтримки АПК із розрахованих Мінекономіки та погоджених Аграрним комітетом 8,2 млрд грн до 4,5 млрд грн», — наголошує віцепрезидент АВМ.

Відтак, без змін державної підтримки молочний сектор України тільки заглибиться в кризу і Україна ризикує закріпитися у статусі нетто-імпортера молочки.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: