НОВИНИ

Стало відомо, чому вдвічі подорожчали українські гарбузи

19.10.2020 10:02
Vyroshhuvannya-garbuziv-1-696x434


Популярність вирощування гарбуза серед українських фермерів зростає з кожним роком. У минулому, 2019 році, посівні площі під гарбузом збільшилися на 5% і склали 30,8 тис. га. Про це повідомляє пресслужба Української плодоовочевої асоціації (УПОА), пише agronews.ua.

В Асоціїції цю тенденцію пояснюють, перш за все, трендом здорового харчування, який міцно увійшов в життя європейських країн і поступово розвивається й в Україні. Бути здоровим — модно, також як й харчуватися здоровою їжею. Тож попит на нього зростає.

До того ж, основним зовнішнім ринком збуту для українського гарбуза залишаються країни ЄС. Однак для експорту підходять далеко не всі сорти. Традиційні гарбузи великого калібру не користуються попитом в країнах Європи. Натомість столові сорти вагою не більше 1 кг, як наприклад, Butternut squash, Acorn Squash або Sugar Pie Pumpkin, охоче купують європейці.

Цього року врожай гарбузів в Україні, як і майже усіх видів овочевих культур, значно постраждав внаслідок погодних умов — весняних заморозків та значної кількості опадів у першій половині літа.

Через це гарбузи, за словами фермерів, що займаються їх вирощуванням, досі не набули стиглості. Результат — зменшення врожайності культури та підвищення ціни на неї майже вдвічі. Так, якщо минулого року ціна гарбуза складала 5-6 грн/кг,  то цього року аграрії півдня України реалізують культуру вже в ціновому діапазоні 10-12 грн/кг.


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: