АНАЛІТИКА

В Україні названо, чому рекордно здорожчала українська соняшникова олія

03.09.2020 10:32
oprilyudneno-spisok-golovnix-importeriv-sonyashnikovoyi-oliyi-z-ukrayini-9171

Ціни на рослинні олії зростають рекордними темпами та вже перевищили докарантинні. Про це повідомляє agronews.ua.

В Україні внаслідок зниження прогнозів виробництва соняшника, обумовлених низькою врожайністю, ціни пропозицій соняшникової олії виросли до 870-880 $/т FOB, що еквівалентно 940-950 $/т CIF India, тоді як ціни попиту не перевищують 830-840 $/т FOB. Такі дані наводять аналітики електронної зернової біржі ГрейнТрейд.

Покупці очікують сезонного зниження цін, проте трейдери на тлі стримування продажів виробниками змушені підвищувати ціни задля залучення товару, необхідного для виконання контрактів на вересень.

Попри стабільні світові баланси олійних культур та рослинних олій ціни на них залишаються високими і вже перевищують докарантинні рівні.

Причиною зростання цін стала активізація попиту з боку Китаю, який нарощує запаси олійних, а також зниження курсу долара відносно інших валют, вважають аналітики ГрейнТрейд.

Найбільше подорожчала пальмова олія, на тлі збільшення Індонезією з 2020 р. використання пальмової олії на біодизель, що скоротило обсяги експорту. У серпні на погодних чинниках почали дорожчати соєва та соняшникова олія, хоча аналітики прогнозували з вересня сезонне зниження цін.

За прогнозом найбільшого світового виробника пальмової олії малайзійської компанії FGV Holdings Bhd (FGV), у 2 півріччі ціни на сиру пальмову олію знизяться і наприкінці року сягнуть 2400-2600 рінггитів/т або 575-620 $/т.

З червня ціни на малайзійську пальмову олію виросли на 15-16% завдяки активізації попиту з боку Китаю та Індії, але скорочення попиту внаслідок високих цін прискорить їх зниження.

Ф’ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії вчора виросли на 1,7% до 7-місячного максимуму 2784 рінггитів/т або 672,5 $/т слідом за подорожчанням соєвої олії до найвищого з січня рівня.

Попри скорочення експорту у серпні на 15%, ф’ючерси на пальмову олію за тиждень виросли на 6,5% у порівнянні з липнем завдяки спекулянтам, яких турбує повільніше, ніж очікувалося, сезонне нарощування виробництва в Малайзії.

Індонезійська асоціація пальмової олії (GAPKI) прогнозує скорочення експорту пальмової олії у 2020 р. на 18% до 24,9 млн т, тоді як виробництво зменшиться лише на 2,1% до 46 млн т.

На тлі різкого подорожчання пальмової олії та прогнозів зменшення врожаю сої в США ф’ючерси на соєву олію за тиждень виросли на 6,2% до 7,5-місячного максимуму 740 $/т, проте вчора опустилися на 2% на даних про переробку сої в США у липні.

За даними звіту Fats and Oil, обсяг переробки сої у липні виріс у порівнянні з червнем на 4% до 5,02 млн т, що перевищило очікування трейдерів, тоді як рівень запасів соєвої олії зменшився на 6,4%, йдеться у повідомленні ГрейнТрейд.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: