Промислове вирощування жимолості тільки починається у всьому світі, та й в самій Україні таких плантацій поки що небагато. Про це повідомляє ukrinform, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Однак у сусідній Польщі було закладено вже 3 тис. га жимолості, повідомив заступник директора з наукової роботи інституту садівництва НААН Олександр Ярещенко. За його словами про це йшлося під час першої онлайн-зустрічі по жимолості. В зустрічі взяли участь 65 учасників з 12 країн, зокрема з РФ, Канади, Польщі, Китаю та Австралії.
«Головний висновок — у всіх все тільки починається, хоча 3 тис. га жимолості у Польщі — це ще той початок. Жимолость почали вирощувати навіть у західній Австралії. Правда, обсяги поки що аматорські. Через нестандартні погодні умови, що спричинили повторне цвітіння, скрізь — від Польщі до Томська — був дуже суттєвий недобір врожаю. Лише канадські сорти не цвіли повторно і були з нормальним врожаєм», — пише експерт.
Майбутнє жимолості — за механізованим збиранням і переробкою. На свіжий ринок наразі продається 15-20% відсотків вирощеної ягоди.
Дуже актуальною є селекція нових сортів, у першу чергу з покращеним смаком і лежкістю, а також можливістю збирання комбайном.