АНАЛІТИКА

В Україні найближчим часом подорожчає свинина

26.02.2021 09:15
Money_Domestic_pig_Dollars_Banknotes_Sky_Flight_531014_2560x1440 (1)

Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 1 – 7 березня 2021 року: 45 – 46 грн/кг на свиней живою вагою. Про це повідомила прес-служба Асоціації «М’ясної галузі», пише agronews.ua.

✅ Ціна живих свиней першого тижня березня збільшиться на 2 грн/кг.

Традиційно на весну відновлюється попит на свинину і ціни на свиней повертаються до звичайного рівня. Цього року відновлення цін відбулося швидше через раптове подорожчання курятини в лютому. Куряче філе в роздріб стало дорожчим за свинину і споживачі все більше віддають перевагу червоному м’ясу. Незначний ріст цін на свинину відбувається в країнах ЄС, з яких свинина імпортується до України: Данія, Нідерланди, Польша.

Щоб конкурувати з імпортом та мати більші прибутки навіть при менших закупівельних ціна, українським свинарям слід зменшувати собівартість.

З 01 березня 2021 року зменшується ставка ПДВ на живих свиней з 20% до 14%, що дозволить свинокомплексам додатково заробити до 3 грн/кг живої ваги. Однак переробні підприємства змушені будуть в продажі свинини компенсувати 6% ПДВ, що призведе до раптового підняття цін на свинину для населення на 6-10%. 

Перед м’ясною галуззю України стоять складні задачі: висока ціна на сировину і конкуренція із значно дешевшим імпортом м’яса і м’ясних виробів, забезпечення населення доступними продуктами. Асоціація “М’ясної галузі” запрошує м’ясопереробні підприємства вступати в асоціацію, щоб разом підвищувати конкурентоздатність м’ясної галузі України.

Ціна на німецькій біржі цього тижня на напівтуші кондиційних свиней – 1,30 євро/кг (44 грн/кг), на напівтуші свиноматок – 0,87 євро/кг (29 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ. Навіть такі ціни дозволяють німецьким свинокомплексам заробляти, оскільки більшість з них має високу ефективність та, як наслідок, собівартість живих свиней не більше 1-го євро/кг.

Динаміка цін у світі:
???? +1,98% у ЄС
???? +15,65% у Бразилії
????+14,18% у США
???? +5,80% у Канаді

Прогнозні ціни на живця свиней в Україні можуть різнитися за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м’ясної галузі.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: