НОВИНИ

В Україні науковці винайшли спосіб подовжити переробку зеленого горошку на 2 тижні

12.06.2020 08:02
food2

Проводячи сівбу у 2 строки, оптимальний термін збирання можна подовжити на 10-12 днів порівняно з раніше прийнятою технологією, що дає можливість збільшити термін роботи переробної промисловості та площі посівів гороху овочевого у південній зоні України. Про це повідомляє група науковців Херсонського державного аграрного університету під керівництвом професора, проректора по науковій роботі та міжнародній діяльності О. В. Аверчева, пише agronews.ua.

Молібден в усіх випадках затягував настання фази технічної стиглості насіння в середньому на 4–5 днів за раннього строку сівби як в чистому вигляді, так і в поєднанні з бором.

При обробці насіння молібденом і ризоторфіном настання фази технічної стиглості відбувалось у середньому на 5 днів пізніше, ніж у контрольному варіанті.

Найбільший вплив на тривалість вегетаційного періоду гороху овочевого до настання фази технічної стиглості справляло поєднання бору, молібдену та ризоторфіну, де затримка розвитку досягла 6 днів порівняно з контролем.

Ризоторфін у чистому вигляді також затягував розвиток гороху у середньому на два дні й підсилював дію молібдену на цей показник і нівелював дію бору як прискорювача розвитку рослин гороху овочевого.


Описану вище закономірність спостерігали й за другого (пізнього) строку сівби гороху овочевого, але в цьому випадку найбільш помітний вплив на затримку в настанні фази технічної стиглості забезпечувала обробка насіння одним лише молібденом – на 11–12 днів, порівняно з контрольним варіантом.

Нагадаємо, в Україні оприлюднено рентабельність вирощування кукурудзи.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: