ВАЖЛИВО

В Україні намагаються ввести додаткові інструменти тиску на бізнес

12.02.2021 08:06
maxresdefault

Українська зернова асоціація висловила стурбованість і свою незгоду у зв’язку з черговою спробою ввести нові інструменти тиску для того, щоб «кошмарити» бізнес, і схеми для корупції за допомогою законопроєкту 3959-1 від 25.08.2020 «Про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо впровадження діяльності Бюро економічної безпеки України». Відповідні листи УЗА направила президенту України, прем’єр-міністру та депутатам профільних комітетів. Про це повідомила прес-служба асоціації, пише  agronews.ua.

«Українська зернова асоціація підтримує створення прозорих правил гри, чесну сплату податків і боротьбу з тіньовим бізнесом. Однак зазначений законопроєкт знову пропонує внесення змін до Кримінального кодексу України, зокрема нової статті 222-2 «Шахрайство з податком на додану вартість», яка може «повернути» до життя найгірші практики тиску та вимагання в «кращих традиціях» податкової міліції щодо бізнесу, але тепер уже під егідою Бюро економічної безпеки України», – підкреслюється в повідомленні.

Експерти УЗА переконані, що в запропонованій редакції ст. 222-2 стане інструментом додаткового тиску на платників податків і джерелом для корупції в створюваному Бюро економічної безпеки України

Аналітики УЗА переконані, що запропонована ст. 222-2 КК дозволяє досить широко трактувати дії платників податків щодо «надання завідомо неправдивих відомостей» із боку слідчих органів і залишає великий простір для державних органів для зловживання владними повноваженнями та чинення тиску на платників податків.

Зокрема, зазначена редакція статті дозволяє розпочати кримінальне переслідування керівництва компанії лише на підставі факту подачі заяви на відшкодування та рішення податкових органів про відмову у відшкодуванні, до розгляду спору в судовому порядку по суті. Отже, редакція ст. 222-2 КК може трактуватися таким чином, що платник податків буде позбавлений права уточнення суми відшкодування після подання декларації з ПДВ.

«Враховуючи вищесказане та зазначаючи, що отримання бюджетного відшкодування ПДВ є правом платника податків і не може право бути криміналізованим, і, відповідно, сторона, яка подає заяву на відшкодування ПДВ, не може нести кримінальну відповідальність лише через факт подання такої заяви. Тому закликаємо уряд і народних депутатів доопрацювати вказаний законопроєкт», – резюмується в повідомленні.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: