ВАЖЛИВО

В Україні можуть запровадити держрегулювання цін на продукти

15.04.2020 07:02
unnamed

В Україні, на час карантину, Уряд планує запровадити державне регулювання цін на низку життєзабезпечуючих товарів та продуктів харчування. Вього у список увійшло 10 найменувань харчових продуктів повсякденного вжитку. Про це пише agronews.ua.

Постанову Уряд має прийняти на виконання підпунктів 5 – 7 пункту 8 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 30 березня 2020 року №540-ІХ.

“Моніторинг буде розповсюджений на 10 продуктів, 8 фармпрепаратів та 2 медичних товари. Якщо ціна в торгівлі на них планує підвищуватися, то заклад торгівлі через електронну форму зобов’язаний повідомляти про це в Держпродспоживслужбу. На виробників або постачальників це регулювання не розповсюджується. Але держава буде вивчати причини зростання цін в роздрібних магазинах та аптеках, і мати можливість впливати й на виробників, або імпортерів, якщо ціни зростають без економічного обґрунтування”, – прокоментував рішення директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.


Під цю категорію підпадають лікарські засоби, медичні вироби та товари, що мають істотну соціальну значущість. У середу, 15 квітня 2020 року Уряд планує розглянути можливість введення постанови.

“Вперше вода для пиття потрапила до соціально-значущих товарів. Якщо будуть підстави, то перелік продукції, яка підлягає регулюванню, може зростати”, – зазначив він.

Названо перелік основних продуктів харчування, ціни на які буде контролювати держава:

– Крупа гречана;

– Цукор пісок;

– Борошно пшеничне (вищий сорт);

– Макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту):

– Молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці);

– Хліб житньо-пшеничнийЯйця курячі категорії С1;

– Птиця (тушка куряча);

– Вода мінеральна без газу;

– Масло вершкове жирністю 72,5 %.


Перегляди: 31
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: