НОВИНИ

В Україні можна вирощувати хурму у північних регіонах

12.03.2020 17:32
1_min_2_973x500

В Україні зареєстровано новий самоплідний, високопродуктивний та зимостійкий сорт гібридної хурми, який можна вирощувати в умовах півночі країни. Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».

Заявником сорту є Національний дендрологічний парк «Софіївка» НАН України (м. Умань). Авторами — В. М. Дерев’янко, І. С. Косенко, А. І. Опалко, М. В. Небиков, Н. В. Дерев’янко.

Перевагою нового сорту гібридної хурми є його зимостійкість. У лабораторних умовах рослинні зразки витримували проморожування до –27 °C та короткий вегетаційний період. Останнє дає змогу культивувати хурму не лише у приморській смузі материкової України (100–150 км), як це є із відомим акліматизованим сортом, а й значно північніше.

В умовах міста Нова Каховка, а також у Запоріжжі плоди сорту дозрівають 1–10 жовтня, їх маса сягає 160 г. Єдиною, рекомендованою і доцільною в умовах України підщепою для всіх видів хурми, зокрема й гібридної, є хурма віргінська. Фахівці радять надавати перевагу підщепним формам з коротшим вегетаційним періодом. Для Центру й Півночі рекомендовані саджанці на штамбі хурми віргінської заввишки 0,7–1 м.


Перегляди: 95
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: