НОВИНИ

В Україні майже половина алкогольного ринку є підробкою

15.02.2021 12:02
936baeef_resizedScaled_1020to574

В Україні близько половини алкогольного ринку займає контрафактна (підроблена, без акцизів і контролю) продукція. Найчастіше такі напої трапляються в інтернеті, на ринках, в дрібних магазинах. Про це повідомляє OBOZREVATEL, пише agronews.ua.

Сайти з продажу нелегального алкоголю ніхто не блокує, бо немає відповідної законодавчої норми. Алкоголь вільно пересилають поштовими сервісами, продають на дрібних оптових ринках за цінами, значно нижчими за мінімально дозволену. Якість тіньового алкоголю ніхто не може гарантувати, але багатьох українців це не турбує. За словами Ігоря Товкача, понад половину всього споживаного в нашій країні спиртного – зроблено нелегально.

“За даними авторитетних іноземних джерел, станом на 2016-й рік тіньовий ринок в Україні становив 46% абсолютного алкоголю (100% спирт) з усього споживаного народом. І тіньовий сегмент далі зростає. За нашими підрахунками, він продовжив зростання до 52-54% ринку в 2019-му”.

Приблизно 70% нелегального ринку займає міцний алкоголь (горілка), 3% – пиво і 27% – вина. Через ситуацію, що склалася, наша держава щорічно втрачає близько 25 млрд грн недоотриманих податків і зборів.

У великих супермаркетах і мережевих магазинах небезпечний для здоров’я алкоголь практично не трапляється, як розповідає керівник відділу тестувань Центру експертиз ТЕСТ Ніна Кальдій. А ось у дрібних крамницях, кафе, на ринках і в інтернеті купити фальсифікат нескладно.

“Трагічні випадки, які трапляються після вживання неякісного алкоголю, всі пов’язані з продажем “з рук”, у маленьких магазинах. Треба бути дуже обережними, купуючи продукцію в інтернеті. Найчастіше на сайтах таких магазинів немає жодних даних, окрім контактного номера телефону”, – розповідає керівниця лабораторії.

У супермаркетах же порушення, які вдалося виявити центру експертиз, незначні: не вказують усі найменування сортів винограду у винах, не дотримуються технології приготування коньяку тощо.

Нагадаємо, що стало відомо, як відрізнити справжню червону ікру від фальсифіката.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: