НОВИНИ

В Україні масово викорчовують виноградники

09.10.2019 09:23
c89b64729f40c01aa77687738cefa3f3

Українська виноробна галузь перебуває у важкій ситуації. За інформацією з південних регіонів, близько 500 га виноградників цього року викорчовується на Одещині, 200 га — на Миколаївщині. За даними НААН, обсяги імпорту винопродукції з 2014 по 2018 рік у валютному еквіваленті зросли з 180 до 204 млн доларів, тоді як обсяги експорту становлять всього 56,5 млн доларів.

«Наразі на заводах первинного і вторинного виноробства залишилися великі залишки продукції від минулого року, це сталося через втрату внутрішніх та зовнішніх ринків Донбасу, АР Крим, Росії, Білорусі, Казахстану. А тому вони навіть не мають змоги прийняти новий урожай. Тож залишається велика ймовірність, що виноград залишиться на кущах, а це, своєю чергою, потягне розвиток хвороб і неврожай наступного року», — йдеться в повідомленні.

Аналітики вважають, що головними причинами цього є:

втрата одного із найбільших ринків збуту;
не розвинений внутрішній ринок, низька купівельна спроможність населення;
фальсифікація винопродукції, відсутність ефективного контролю за виробництвом винопродукції;
відсутність обмежувальних заходів щодо імпорту продукції для захисту вітчизняних виробників;
відсутність належного ефекту дерегуляції у виноробстві.
Вихід із кризи на думку фахівців може забезпечити ухвалення Закону «Про венесення змін до Законів України «Про насіння і садивний матеріал», «Про «Внесення змін до Закону України «Про виноград і виноградне вино», створення бренду «Українське вино», розробка та затвердження дорожньої карти розвитку виноградно-виноробної галузі, перегляд зон вирощування винограду.


Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: