НОВИНИ

В Україні лавандовий бізнес може приносити до млн грн прибутку з 1 га

01.08.2020 08:04
lavanda

Переробка лаванди на ефірну олію може стати рентабельним бізнесом. Чистий прибуток становитиме приблизно 700 тис. грн за рік при правильній організації бізнесу. Про це розповіла Тетяна Турченкова, активна громадська діячка та власниця лавандової плантації «Семенівський Прованс» у Київській області в матеріалі «З гектара лаванди реально отримати мільйон гривень прибутку» на Kurkul , пише agronews.ua.

«У випадку продажу винятково сировини прибуток на рік буде низький — від 30 тис. грн, тобто з 1 га лаванди валовий дохід складе 250 тис. грн на рік, за умови здачі рослин по 45 грн/кг. Якщо ж зайнятися переробкою лаванди на ефірну олію, тоді вирощування цієї рослини буде набагато рентабельнішим бізнесом. З кожного гектара лаванди можна отримувати 60-70 кг ефірної олії. Її вартість на ринку коливається від $100/л до $270/л і залежить від якості (ефірності) олії. Якщо перерахувати, то приблизно 500 тис. грн можна мати з 1 га насаджень», — зазначила Тетяна Турченкова. 

Також вона додала, що додатково можна заробляти на продажі побічного продукту — гідролату — від 130 до 150 тис. грн за рік, залежно від кількості виготовленої продукції. 

«До того ж можна створювати якість креативні речі, організовувати роздрібні продажі сувенірів, виготовляти косметичну продукцію, мило і т. п. Якщо виготовляти олію, реалізовувати гідролат і робити ще якісь додаткові сувеніри та вироби, то валовий прибуток з 1 га лаванди буде коливатись у межах мільйона гривень. В цю суму не враховується оплата праці, вартість упаковки та інші витрати, тож чистий прибуток становитиме приблизно 700 тис. грн за рік при правильній організації бізнесу», — підсумувала власниця лавандової плантації.

Нагадаємо, на Вінниччині фермери створили кооператив з вирощування лаванди.


Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: