НОВИНИ

В Україні лабораторії моніторингу стану річок акредитують по стандартам ЄС

04.05.2020 19:02
Donec_near_shepilovo

З 1 липня 2020 року діагностичний моніторинг в басейні Сіверського Дінця буде виконуватись вже у 65 пунктах моніторингу на 56 масивах з виконанням вимірювань на новому обладнанні, яке наразі працює у тестовому режимі. Наразі відкрито оновлену сучасну Лабораторією моніторингу вод Східного регіону, повідомляє пресслужба Держводагентства, пише agronews.ua.

Капітальний ремонт для розміщення сучасних приладів із дотриманням вимог по їх експлуатації та роботи персоналу проведено в основних і допоміжних приміщеннях лабораторії за кошти державного Фонду розвитку водного господарства, виділених Держводагентством.

У 2019 році лабораторія першою в Україні, хоч і на несучасному обладнанні, розпочала виконання діагностичного моніторингу у 34 точках на 25 масивах поверхневих вод за новими вимогами. Усе завдяки команді висококваліфікованих фахівців, які віддані своїй справі. Тому Держводагентством було прийнято рішення щодо подальшого оновлення цієї лабораторії та облаштування її відповідно до сучасних вимог.

Основні прилади – оптико-емісійний спектрометр з індуктивно-зв’язаною плазмою та газовий хроматомас-спектрометр, а також допоміжне обладнання, спеціальні лабораторні меблі, посуд та інше приладдя придбані Сіверсько-Донецьким БУВР за рахунок субвенції Донецького обласного бюджету державному.

Кошти, виділені з Донецького обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, дозволили підвищити потенціал лабораторії для визначення хімічного стану масивів поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця в межах Харківської, Донецької та Луганської областей, а також для здійснення нагляду за станом якості вод у системі регіонального моніторингу Донецької області з метою посилення контролю антропогенних впливів, у тому числі впливу з тимчасово окупованої території.

Лабораторія моніторингу вод Східного регіону в м. Слов’янську, як одна з чотирьох провідних у системі Держводагентства, вже з ІІ півріччя 2020 року буде забезпечувати виконання діагностичного моніторингу за збільшеним переліком показників у суббасейні Сіверського Дінця та суміжних річкових басейнах річок Приазов’я та Нижнього Дніпра.

Разом з тим, незважаючи на карантин, вже здійснюються заходи з підготовки до акредитації лабораторії відповідно до європейських стандартів ISO 17025 для підтвердження достовірності результатів вимірювань.

Таким чином, оновлена лабораторія моніторингу вод на сході України відтепер має значно розширені функціональні можливості для дослідження українських водойм за новими європейськими стандартами та моніторингу реальних загроз і потенційних ризиків у сфері екологічної безпеки вод на сході України.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: