НОВИНИ

В Україні катастрофічно зменшилося поголів’я ВРХ та свиней

19.02.2019 16:36

Останнім часом в Україні суттєво зменшилося поголів’я великої рогатої худоби – майже на 20%. До того ж на 21% за цей час скоротилась кількість свиней. Про це йшлося під час круглого столу “Регулювання ринку м’яса: баланс між безпекою споживачів і розвитком бізнесу”, організованого незалежним експертно-аналітичним центром з регуляторної політики в Україні BRDO, повідомив кореспондент Аgronews.  

Протягом останніх 5 років в Україні спостерігається спадаючий тренд у тваринництві: поголів’я великої рогатої худоби (ВРХ) зменшилося на 19%, а свиней – на 21%, стверджують аналітики BRDO.

Водночас темпи скорочення в с/г підприємствах суттєво менші, ніж в господарствах населення.

Серед причин – поширення захворюваності тварин, недієвість контролю на ринку, капіталомісткість виробництва та активні міграційні процеси в сільській місцевості.

“Ринок є дуже перспективним, але чинне законодавство не забезпечує дієвих механізмів вирішення його проблем. Чверть норм є неактуальними, а третина інструментів регулювання провокує високі корупційні ризики. В умовах поширення захворювань тварин, це призводить до суттєвого зниження поголів’я, фінансових збитків бізнесу і геть не захищає споживача від неякісної продукції”, – зазначив керівник сектору “Сільське господарство” BRDO Андрій Заблоцький.

Водночас, споживання м’яса на душу населення в Україні відчутно відстає від розвинутих країн. Так, якщо українець в середньому споживає 7,3 кг яловичини і 19 кг свинини на рік, то німець – 14 і 56 кг відповідно.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: