НОВИНИ

В Україні капітальні інвестиції у агросектор за рік впали на 15 млрд грн

13.12.2020 14:23
5ebf7d25b00bf217e95e1ee41004f96e

Капітальні інвестиції у сільське господарство у січні-грудні 2020 року можуть скласти близько 36 млрд грн, що на 14-15 млрд грн менше, ніж у минулому році. Про це заявив провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», кандидат економічних наук Микола Кісіль. Про це повідомляє landlord.ua, пише agronews.ua.

Зменшення річного обсягу капітальних інвестицій у сільське господарство порівняно з 2019 роком зумовлене додатковими негативними інвестиційними чинниками, що виникли цього року.

На його думку науковця, до них можна віднести недостатньо виважені зміни в секторальному управлінні, несприятливі погодні умови, пандемією Covid-19. Також посилились інші інвестиційні ризики і ризики збереження капіталу, що зумовило відмову інвесторів реалізувати заплановані проєкти у очікуванні відкриття ринку землі.

Крім того, мали вплив на ситуацію загальне погіршення фінансового стану держави, припинення діяльності значної кількості суб’єктів малого бізнесу і уповільнення інвестиційної діяльності в секторах економіки, пов’язаних із сільським господарством.

Інвестиційний спад 2020 року вже в короткостроковій перспективі негативно позначиться на темпах розвитку економіки, продовольчій безпеці держави, а також на валютних та бюджетних надходженнях, застеріг науковець. Тому заходи щодо активізації інвестиційної діяльності у агропродовольчих секторах економіки доцільно здійснювати першочергово.

«Розв’язання зазначених завдань неможливе без вирішення інвестиційних проблем загального характеру, розроблення і прийняття обґрунтованої стратегії розвитку держави та її агропродуктових секторів економіки, максимальної активізації у них діяльності національних інвесторів і залучення зовнішніх інвестицій під інноваційні проекти тощо», – підсумував Микола Кісіль.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: