ВАЖЛИВО

В Україні фермери донесли свої вимоги до Президента

21.03.2021 18:46
162242375_4015778538444478_3187617617421482998_o

Фермери донесли свої вимоги до найвищих щаблів влади! Представники Всеукраїнського Конгресу Фермерів озвучили, чому для них важливий законопроект № 2194 і рівний доступ до фінансування перед відкриттям ринку землі. Під час засідання Національної ради реформ, організованого Офісом простих рішень та результатів, під головуванням Президента Володимира Зеленського, фермери висловили свої вимоги та побажання, пише agronews.ua

«Завершення земельної реформи, а саме впорядкування земельних відносин – є дуже важливим для фермерів. І 2194 – один із ключових законів, який вирішує те, що нас турбує», – заявив голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів Іван Слободяник під час засідання Національної ради реформ, організованого головою виконкому Міхеілом Саакашвілі за участі Президента України.

Слободяник пояснює, чому ухвалення цього документу про земельну децентралізацію так чекають фермери:

По-перше, це наближення земельних відносин фізично до фермера, оскільки зміна договорів буде здійснюватися на рівні ОТГ і не потрібно буде їхати в область;

По-друге, спрощення оформлення документації, зокрема скасування обов‘язкової держекспертизи, спрощення зміни цільового призначення. Це дає гнучкість у веденні діяльності, наприклад, при зміні напрямків діяльності. Плюс позбавляє корупційної складової за рахунок скасування непотрібних документів;

По-третє, в законі передбачено механізм переважного права купівлі землі того, хто її орендує.

Крім того, голова Конгресу Фермерів наголосив на тому, що один з ключових елементів завершення земельної реформи є рівний доступ до фінансування в усіх. А поки фермери до 500 га поза банківським кредитуванням.

«Нам важлива державна підтримка: поворотна фінансова допомога і Фонд часткового гарантування кредитів. І тут ми солідарні з міністром Романом Лещенком»,- зауважує Слободяник.

???? Президент не просто почув фермерів. Він ще й поцікавився в ексміністра і тепершнього радника керівника ОП Тимофія Милованова, чому держава не дослуховується до тих, хто її годує. Милованов та голова агрокомітету Микола Сольський погодились з нами, що доступ до фінансів є ключовим елементом земельної реформи.

До другого читання законопроєкту 2194 про земельну децентралізацію подано більш як 3100 правок. Їх розгляд може затягтись на місяці, адже станом на 19.03.2021 р. депутати опрацювали тільки трохи більше 1000 правок, а на час локдауну засідання попередньо проводити не будуть.


Нагадаємо, Всеукраїнська Асоціація Громад вимагає парламент ухвалити законопроєкт № 2194. Цей документ є історичним для українських громад, який поверне місцевому самоврядуванню право розпоряджатися своїми землями і відкриє новітню земельну історію України. Свої вимоги представники Асоціації озвучили у зверненні до парламенту.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: