НОВИНИ

В Україні фермер на вирощуванні тютюну заробляє 100 000 грн

22.03.2020 17:25
auto_duhani1492454126-702x459

Фермер Валерій Покотило зі Львівщини стверджує, що вирощувати тютюн значно вигідніше, аніж інші нішеві культури. Він п’ять років підряд разом із дружиною вирощує його на присадибній ділянці. З осені обробляє землю органічними добривами. Найкраще, якщо попередниками тютюну є озима пшениця або ячмінь – тоді він родить рясно. Про це пише Аграрна Галичина.

«Висаджувати тютюн треба тоді, коли грунт прогріється, а рослина матиме по два справжніх листки, – каже Ольга Покотило. – Треба враховувати, що тютюн росте дуже повільно, тож висівати насіння треба за три місяці до пересаджування у грунт».

Насіння висівають у ящики з компостом наполовину з ґрунтом для розсади. Сходи з’являються за два тижні. Для тютюну необхідний полив у міру – нестача або надмір води можуть загубити сходи.

На ділянках розсаду тютюну низькорослих сортів висаджують на відстані 55-60 см, високорослих – 90-100 см. Рослини потребують розпушування ґрунту й підживлення фосфорними добривами. Вони активізують ріст, покращують якість листя.

«Завдяки сульфату калію листки будуть еластичними і м’якими, – каже Валерій Покотило. – А от хлористі калійні добрива брати не треба, бо вони погано впливають на горючість тютюну. Потрібно постійно видаляти пасинки й квіти – тоді листки будуть великими, а запах насиченим».

Щойно листя дозріває, господар відламує його, починаючи з нижнього, нанизує на мотузку й сушить у тіні. У сухому місті тютюн можна зберігати 2-3 роки.

Торік з 1 га він зібрав 20 центнерів тютюну. Підприємствам, які займаються виробництвом цигарок, продав його за ціною 55 грн/кг. Загалом отримав 100 000 грн чистого прибутку.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: