НОВИНИ

В Україні ефективність використання кормів вдвічі нижча за ЄС

02.04.2020 15:32
shutterstock_183212168

Сучасні технології дозволяють практично ідеально збалансувати корм, знижуючи витрати на виробництво продуктів тваринництва, що добре видно на прикладі розвинених країн. Але в Україні ефективність використання кормів для відгодівлі худоби вдвічі нижче за ЄС та США. Про це з посиланням на agrostory, пише agronews.ua.

Нижченаведені графіки чітко показують потенціал, яким володіє Україна. Цифри доводять – у країни наразі два шляхи вірішення проблеми малоефективності використання кормів.

Ефективність використання кормів в Україні, США та ЄС

Як видно на інфографіці, Україна може або переробляти і конвертувати сою в більш якісний продукт, або і далі експортувати дешеву сировину в Європу, не претендуючи ні на що більше.

Переробка сої відбувається за двома ключовими напрямками: для створення кормів і для харчової промисловості.

Так, для виготовлення кормів переробка потребує модернізаціїї. Наприклад, використання корму без оболонок виявляється більш вигідним за рахунок отримання більшої кількості протеїну, білків і амінокислот. Висока продуктивність такого корму виливається в більший прибуток.

Що стосується виробництва із сої харчових продуктів, то в Україні вже працюють сучасні заводи, що виробляють якісну соєву продукцію. В останні роки кількість сої, яка йде на переробку, а не на експорт, неухильно зростає.

До 2017 року цей показник був в районі 22 – 25% від всієї вирощеної сої. Але в сезоні 2018/2019 кількість переробленої сої склало 34% від загального виробництва, а в цьому сезоні – 41%. Це явно свідчить про нарощування виробничих потужностей для переробки сої в Україні.

Така тенденція відображається і на експортному ринку. У сезоні 2018/19 МР експорт соєвих бобів зменшився на 8%, а ось поставки соєвого масла зросли на 75%. Кількість експортованого соєвого шроту також збільшилася вдвічі.

Ця ситуація особливо болісно вдарила по малому бізнесу: мало того, що в сезоні 2018/19 їм довелося сіяти сою з курсом 27 гривень за долар, а продавати по 24 грн, так ще й на 15 – 20% дешевше, ніж розраховувалося через коливання цін.

Тож багато господарств вирішать переорієнтуватися на інші культури. Зате виграють власники виробничих потужностей для переробки сої. Ймовірно, зі зменшенням пропозиції внутрішня ціна знову поповзе вгору. Але поки що агроринок дає стимул для переробників та удар по виробникам сої.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: