НОВИНИ

В Україні для вирощування гороху потрібні дотації

13.12.2019 09:24
Goroh-10

В Україні необхідно ввести дотації на вирощування гороху, щоб зберегти родючість грунтів і уберегти аграріїв від збитків. Про це повідомляє Agroportal.ua.

Cільгоспвиробники з 2017 року зменшують посіви гороху. За два роки посівні площі зменшилися вдвічі. У 2018 році вони становили 1,1 млн га. Тоді валовий збір склав більше 800 тис. т. У цьому році – це трохи більше ніж 500 тис. т.

«Ми спостерігаємо негативну динаміку. Вона, перш за все, пов’язана з низькою ціною на цю культуру. А горох — найважливіший в сівозміні. Однак сьогодні багато аграріїв нехтують цим основним принципом. Дотримання сівозміни приносить на 10% більше прибутку, без додаткових фінансових вкладень», — розповідає Микола Малієнко, директор СТОВ «Перемога».

Зазначимо, що для якісної сівозміни бобові культури повинні складати 25%. Якщо їх відсоток менше, то потрібно думати над тим, яким чином змінити цю ситуацію.

«Бобові дозволяють накопичити біологічний азот. А значить — зменшити навантаження на грунт хімічними добривами. Це шлях до органічного землеробства, забезпечення людства якіснішими продуктами. Не тільки бобовими, а й зерновими», — підкреслив Микола Малієнко.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: