НОВИНИ

В Україні через зміни клімату почали вирощувати озимий горох

16.07.2020 08:02
a_5828_43374

В Україні озиму форму гороху почали культивувати лише кілька років тому, хоча в Західній Європі її переваги оцінили раніше. В нашу країну вона вперше була завезена з Сербії і вже прижилася на полях ряду сільгосппідприємств. Про це повідомляє Агростори, пише agronews.ua.

Цікавий озимий горох, в першу чергу, можливістю більш ефективно використовувати техніку. У тих господарствах, де вирощують значний асортимент ярих культур, основне навантаження на техніку доводиться саме на весняну посівну кампанію.

Використання озимого гороху дозволяє частину цього тягаря перенести на осінь. Досвід показує, що сіяти його можна досить пізно. Причому, навіть якщо сходи не встигли до морозів розвинутися і зміцніти, горох може успішно перезимувати, ледь проклюнулися і давши невеликі паростки.

При цьому він здатний витримувати сімнадцятиградусний мороз. Крім того, насіння, яке з якоїсь причини не зійшло восени, може дати сходи навесні.

Після перезимівлі озимий горох відновлює вегетацію, коли яру форму ще не починали сіяти. Тому він добре використовує накопичену за зиму вологу і не страждає від весняних посух. Якщо рослини все ж були пошкоджені низькими температурами або шкідниками, вони здатні відновлюватися, даючи бічні пагони. Серед інших переваг: більш ранні терміни дозрівання і більш висока врожайність, ніж у ярої форми, здатність збагачувати грунт азотом.

Цікаво, що зерно озимих сортів гороху має більш ніжний смак і швидше готується в порівнянні з ярої формою.

Нагадаємо, в Україні оприлюднено, як зросли середньорічні температури внаслідок глобального потепління.


Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: