ВАЖЛИВО

В Україні через карантин вже закрилося кожне десяте мале підприємство

21.04.2020 15:02
farmer-rice-field-with-laptop_1150-6048

Мова йде не про тимчасове призупинення, а саме про зупинку господарської діяльності малих підприємств, повідомив директор ТОВ «Українська фабрика реклами» Руслан Кулик, пише agronews.ua.

“Уже близько 10% представників малого і середнього бізнесу припинила свою господарську діяльність, понад 90 тисяч українців поповнили ряди безробітних з початку карантинного режиму в Україні. І це – лише початок. Адже, за оцінками фінансових аналітиків ці показники збільшаться в кілька разів”, – сказав він.

За даними аналітиків ru.investing, кожен день жорсткого карантину коштує розвиненим країнам світу 40-70% ВВП (в залежності від масштабу обмежень). Країни, що розвиваються, постраждають ще істотніше, адже у них більш уразлива інфраструктура, сильніший соціальний тиск та більш неповортка та корумпована система держуправління.

У таблиці наведені денні втрати ВВП країн світу від карантинних обмежень.

Вихід з нинішньої кризи буде більш складним та повільним, ніж у кризу 2008-2008 років. За сприятливих обставин та відносно недовгих термінів жорстких обмежень, для відновлення повноцінної діяльності великих підприємств знадобиться 1-3 роки.

Малий та середній бізнес потребуватиме значної підтримки з боку держави, без якої значна частина малих підприємств взагалі зникне.

Але у малого бізнесу також є переваги: їм легше швидко перейти в інші , більш затребувані у постпандемічному світі ніші, їм доступна горизонтальна кооперація. Також, перевагою малого бізнесу в Україні може стати те, що він мало орієнтований на експорт та менше залежить від курсових та цінових експортних коливань.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: