ВАЖЛИВО

В Україні частка високоякісного продовольчого зерна в урожаї за 5 років зросла вдвічі

23.06.2020 07:02
article70138


Донедавна Україна користувалася на світовому ринку статусом країни-виробника переважно фуражного зерна нижчих класів. В окремі роки його частка у валовому виробництві досягала 80%. Натомість пшениця 2 класу та особливо 1-го вважалася «штучним» товаром. Впродовж останніх років становище у цій сфері істотно покращилося. Про це повідомляє ambarexport, пише agronews.ua.

Скажімо, вже сьогодні можна стверджувати, що незважаючи на черговий нетиповий із точки зору погодних умов сезон, урожай озимої пшениці-2020 більше, ніж на 50% складатиметься з продовольчого збіжжя. Минулого року частка продовольчого зерна була на рівні 65%.

Оскільки збирання розпочнеться з півдня, яке найбільше постраждало від посушливих умов весни, перші показники врожайності будуть істотно гіршими за торішні. При досить високому протеїні зерно буде йти щуплим, з низьким натурною вагою.

Однак з початком масового збирання кількісні та якісні показники покращаться. На думку Єлизавети Малишко, провідного експерта ринку зернових УкрАгроКонсалт, в цьому році частка пшениці продовольчої якості в урожаї теж буде більше 50%.

Нагадаємо, проведено оцінку державних агрокомпаній на здатність гарантувати продовольчу безпеку країни



Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: