НОВИНИ

В Україні активно розпочали боротьбу з виробництвом контрафактного алкоголю

10.03.2021 11:35
82121

З лютого Державна фіскальна служба активно почала боротьбу з тіньовим виробництвом контрафактного алкоголю. За місяць ДФС припинила діяльність 12 незаконних фірм. Але це тільки крапля у величезному морі. Про це повідомляє Comments.ua, пише agronews.ua.

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони і безпеки Іван Ступак розповів про схеми, які провертають в країні на ринку алкоголю, а також про те, хто контролює галузь.

“На сьогоднішній день більше половини ринку спирту і алкоголю України (55%) — в тіні. Тільки на акцизі бюджет щорічно втрачає близько 10 млрд. грн. І це без ПДВ або інших податків. Якщо рахувати всі податки — то суми втрат можуть досягати 20 млрд. грн щорічно, — підкреслює Іван Ступак. — Офіційна середня споживча ціна на горілку в Україні в 2020-му склала 92,25 грн за пляшку об’ємом 0,5 л. У той же час, в інтернеті з легкістю можна знайти в продажі 5-літрові ємності з контрафактною горілкою за ціною 250 грн. Таким чином, літр горілки, що купується в мережі, коштує близько 50 грн”.

За словами експерта, основне джерело заробітку на спирті — це виробництво спиртзаводами необлікованого спирту в третю зміну.

“Маю на увазі — великими промисловими заводами, а не дрібними ділками”, — уточнює Іван Ступак.

Експерт заявляє, що зловити “на гарячому” виробників контрафактного алкоголю не так вже й просто.

“Співробітники правоохоронних органів навіть при бажанні не можуть зловити керівництво заводів за виробництво необлікованого спирту. Засідки силовиків біля таких заводів, а також раптові рейди не дають ефекту. Філігранна підміна накладних на переміщуваний вантаж, а також наявність складної системи знищення (зливання в каналізацію) вже виробленого спирту не залишає силовикам шансів”. Весь розрахунок, за словами експерта, будується на тому, що правоохоронці просто фізично довго не можуть тримати в облозі підприємство. Тому з ними простіше домовитися і жити в мирі. “В середньому, в окремих регіонах керівники правоохоронних органів отримували від спиртзаводів 1 гривню за кожен літр виробленого неврахованого спирту. Щомісяця частка силовиків могла досягати 200 тисяч доларів”, — запевняє Іван Ступак.

Експерт також повідомив, що на сьогоднішній день, всю українську спиртову галузь продовжує контролювати Олексій Чеботарьов

“Цей кримінальний авторитет (прізвисько “Чеба”), за часів президентства Януковича був “наглядачем” Укрспирту. З 2014 року він ховається від слідства в Росії. Також ця особа знаходиться в розшуку МВС. Це не заважає йому контролювати галузь і отримувати істотний прибуток. Після 2014 року відомий львівський бізнесмен і за сумісництвом на той момент народний депутат України (ВО “Свобода) — Ігор Кривецький (в кримінальному середовищі відомий як “Пупс”) зробив спробу переділу ринку спирту. Однак зазнав невдачі, і Олексій Чеботарьов зберіг свій вплив. Для розуміння обсягу його впливу приведу наочний приклад. У березні 2020 року, під час початку пандемії COVID-19, стрімко зріс попит на дезінфікуючі спиртовмісні речовини. Олексій Чеботарьов відмовився тоді відвантажувати спирт виробникам дезінфекторів, якщо його люди не отримають частку бізнесу у таких виробників”, — підсумував Іван Ступак.

Нагадаємо, що на Херсонщині вилучено фальсифікований алкоголь на 2,5 млн грн.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: