ВАЖЛИВО

В Україні аграрну розписку видаватимуть за новими правилами

12.03.2020 17:02
ef3f8c5-1-20160418-130745

У Верховній Раді зареєстровано новий законопроєкт, який визначає аграрні розписки неемісійним цінним папером (аналогічно до векселів), який існує у формі електрон­ного документа з можливістю отримати друкований витяг. За словами спеціаліста проєкту Розвитку фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії, IFC Кирила Мухомедзянова, це дозволить зробити інструмент надійнішим, оскільки унеможливить шахрайство з паперовими документами. Пише “Агробізнес Сьогодні” .

Він також повідомив, що реєстрацію та інші операції з аграрними розписками буде автоматизовано, зокрема завдяки об’єднанню суміжних державних реєстраторів. Фермери та кредитори зможуть працювати з аграрними розписками безпосередньо в особистих кабінетах Реєстру аграрних розписок, що здешевить та оптимізує роботу для користувачів.

Тим не менше, збережеться можливість звертатися до нотаріуса-реєстратора для здійснення операцій з аграрними розписками.

До того ж, розписки пропонують поділити на індивідуалізовані та стандартизовані. Індивідуалізовані міститимуть обов’язкові реквізити та інші умови, визначені за домовленістю сторін, що аналогічно до поточного механізму.

Стандартизовані аграрні розписки матимуть єдину форму, затверджену національною комісією із цінних паперів та фондового ринку і міститимуть обов’язкові реквізити, передбачені новим законом.

Після видачі стандартизовані аграрні розписки можуть бути переведені в електронну форму у вигляді облікового запису на рахунку в цінних паперах у системі депозитарного обліку цінних паперів. Це дозволить аграрним розпискам торгуватися на фондовій біржі та залучати більше капіталу в аграрну галузь країни, зазначив Кирило Мухомедзянов.

Розписки видаватимуть представникам тваринництва та рослинництва, а також представникам кооперативів.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: