НОВИНИ

В Україні аграрії забезпечені насіннєвою картоплею лише на 14%

24.08.2020 15:16
Potatos

В Україні сертифікованої насіннєвої картоплі вистачає лише на 14% від загальних площ промислового картоплярства. Такі підрахунки профільних асоціацій озвучили фахівці Української плодоовочевої асоціації (УПОА), пише agronews.ua

На початку серпня Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (МЕРТ) була схвалена концепція розвитку українського овочівництва та промислового картоплярства на період до 2025 року.

«Серед положень Концепції, є й пункт щодо виплати 20% компенсації вартості сертифікованої насіннєвої картоплі фермерам з боку держави. Фахівці УПОА оцінюють легальний ринок насіннєвої картоплі в Україні у розмірі 100 млн грн. При цьому, частка тіньового ринку є в рази більшою. Відповідно, компенсація насіннєвого матеріалу дозволить вивести в правову площину значну частину тіньового рику,  що в свою чергу покращить фітосанітарну ситуацію на ринку картоплі та стимулюватиме фермерів до вирощування якісного продукту, який матиме попит як на українському, так і на зовнішньому ринку», – вважає  директорка з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

За її словами, гарний врожай починається з якісного насіння. У сезоні-2019 українські виробники, які працюють на внутрішній ринок, мультиплікували з вищих репродукцій близько 40 тис. т сертифікованого насіннєвого матеріалу картоплі, з яких лише 10-12 тис. т було реалізовано безпосередньо промисловим виробникам. Решта були спрямовані на подальшу мультиплікацію та використані компаніями-імпортерами сертифікованого посадкового матеріалу для власних виробничих потреб.

Згідно підрахункам профільних асоціацій у середньому виробники висаджують 3,2 т насіннєвої картоплі на 1 га. Відповідно, офіційно сертифікованої насіннєвої картоплі вистачає лише на 12,5 тис. га, або на 14% від загальних площ промислового картоплярства.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: