НОВИНИ

В теплицях України почали збирати огірок врожаю 2019 року

13.02.2019 14:58

На цьому тижні промислові теплиці України почали збирати перший врожай огірка  2019 року. Як стало відомо «Інфо-Шувар», маркетинговий рік в більшості теплиць розпочався із запізненням, мінімум на 2 тижні, а площі під «зимовими» теплицями в черговий раз скоротились, цього разу одразу на 15%. Якщо, ще у 2018 році, загальна площа «зимових теплиць» становила близько 210 га, то до 2019 року Україна увійшла із 180 га.

«Скорочення площ і відносно пізній початок сезону пов’язаний із досить складними умовами ведення тепличного бізнесу в Україні – конкуренція із імпортом не зменшується, а собівартість українського огірка, навпаки, зростає. Більш-менш непогано почувають себе власники сучасних тепличних комплексів, але їх частка в структурі загальної полощі «зимових» теплиць не перевищує 50 %. В теплицях старого типу витрати на опалення дуже високі, з урахуванням постійно зростаючих тарифів на газ, зрозуміло, що в таких комплексах вирощувати огірок із задовільною собівартістю дедалі важче»,- розповідає Марія Антонова, СЕО ТД «Калинівка-Преміум», який є власником Калинівського тепличного комбінату.

Натомість, споживання тепличного огірка в Україні зростає і цим, насамперед, користуються імпортери. За даними «Інфо-Шувар», в 2018 році Україна імпортувала 12,6 тис. тонн огірка. Для порівняння, рік тому імпорт становив 9,2 тис. тонн, а в 2016 році в країну було ввезено 9 тис. тонн огірка. Туреччина лишається головним торговим партнером для України на цьому ринку.

«В Україні сезон вітчизняного огірка триває з другої половини лютого по жовтень. В зимовий період вирощувати огірок в українських теплицях – досить дороге і економічно необґрунтоване задоволення. Наші кліматичні умови не дозволяють нам взимку отримувати огірок із собівартістю, яка б дозволяла конкурувати із цінами на огірок з Туреччини, де клімат є набагато теплішим. Тому, приблизно 4 місяці в році ми їмо переважно імпортний огірок.Збільшення обсягів імпорту свідчить про зміну споживацьких вподобань – українці звикають їсти свіжі салати протягом всього року, а не тільки в сезон збирання місцевого врожаю. Але це не означає що український тепличний бізнес рухається до повного занепаду, він навпаки демонструє досить чіткі риси розвитку у вигляді зростання обсягів експорту із зміною вектору до країн ЄС», – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: