НОВИНИ

В одному з регіонів сою збиратимуть до весни

17.01.2023 16:15
DSC08888-60232

Багато аграріїв Івано-Франківщини ще молотять кукурудзу і сою. Про це розповіли фермери для golos.com.ua, пише agronews.ua.

Згідно з даними інтерактивної карти «Врожай онлайн 2022», станом на середину січня аграрії області намолотили 403 тис. т кукурудзи при врожайності 7,3 т/га. 

Так, у СВК імені Шевченка, що в селі Тишківці Городенківської територіальної громади, збір кукурудзи завершили. Однак до сушіння ще досі є 500 т зерна.

«Добре, що порозумілися з енергетиками щодо подачі струму, адже сушильний комплекс має працювати в цілодобовому циклі. За сорок років роботи в сільському господарстві та 22 роки керівництва — вперше така складна ситуація. Придбали потужний генератор, але ж його експлуатація коштує теж недешево, а гроші треба на догляд за озиминою та посівну», — розповів голова СВК Роман Неміш.

Таке запізніле збирання Роман Неміш пояснює тим, що через посуху торік кукурудзою довелося пересівати деякі площі озимого ріпаку. Ото з тих полів і молотили тепер. А ще соя. Збиратимуть, коли вдарять морози і можна буде вийти в поле.

«Кукурудзу та сою не встигли зібрати через дощі у жовтні-листопаді», — додав голова фермерського господарства «Гарант-Агро-М» із села Ясенів Пільний Городенківської ТГ Михайло Шкварок. 

За його словами, як лише навесні домолотять, часу на оранку вже не буде. Доведеться дискувати площі та одразу сіяти ярі культури.

«Через втрачені терміни не доберемо десь 10-20% урожаю сої, та і якість бобів погіршиться. Нині ціна за кілограм у межах 10-12 гривень. Деякі фермери збирали восени бобові з великою вологістю, а заготівельники приймали вирощене по 6 гривень за кілограм. Важко вгадати, що краще, адже ніхто не міг передбачити нинішніх проблем з електропостачанням. Свого сушильного комплексу не маємо, а вклинитися на потужні елеватори непросто», — додав аграрій.

За його словами, торік перед війною заготівельники приймали сою по 450-500 доларів за тонну, цьогоріч ледь виходить по 250, тобто удвічі дешевше. Натомість дизельне пальне за рік зросло в ціні майже удвічі, мінеральні добрива — утричі. Засоби захисту рослин так само подорожчали.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: