АГРОРЕГІОНИ

В одному з регіонів планують зменшити використання добрив екологічним шляхом

11.02.2022 16:28
oliyni-pestycydy-2

На Херсонщині аграріїв закликають долучитись до екопроєкту «Фацелія», в рамках якого пропонується навколо сільгоспугідь висіювати квіти, які частково заміняють пестициди та служать за добриво. Про це повідомляє Facebook-сторінці Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення ОДА, пише agronews.ua.

«Токсичні сільськогосподарські пестициди — одна з основних причин загибелі комах. Країни ЄС вже починають запроваджувати обмеження щодо їх використання в аграрному секторі Європи», — йдеться в повідомленні.

Тому аграріям пропонують висівати квіти фацелії по периметру ділянок земель, які обробляються. Розкладаючись в ґрунті, квітка служить відмінним добривом, яке легко засвоюється і насичує ґрунт органікою.

«Рослини швидко ростуть і протягом короткого періоду набирають приблизно 300 кг ваги на сотку. Це можна порівняти з внесенням 300 кг гною. Насіння висівають як рано навесні так і в післяжнивних та післяукісних посівах, що дозволяє в найкоротші терміни підвищити родючість ґрунту», — розповіли в департаменті.  

До того ж рослина має специфічний аромат нектару, що приваблює  хижих комах, які полюють за шкідниками (плодожерками, сараною, листовійками, яблуневим квіткоїдом та ін.) Крім цього, фацелія здатна змінювати кислотність ґрунту, зробивши її нейтральною.

Читайте також: В Україні проведуть вебінар для керівників громад щодо Закону № 5600.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: