АГРОРЕГІОНИ

В одному з регіонів масово мобілізують аграріїв

28.04.2023 19:25
975

На Шосткинщині (Сумська обл.) стартувала посівна, але працівники сільгосппідприємств почали отримувати повістки. Про це повідомила під час апаратної наради при міському голові головний спеціаліст відділу розвитку агропромислового комплексу Марина Геремес, пише agronews.ua.

За її словами, всі сільгосппідприємства Шосткинщини активно розпочали комплекс весняних робіт. Сіяти планують всі підприємства. Загальна посівна площа всіх агрокультур прогнозовано складе близько 38 тис. га. Наразі засіяно близько 3 тис. га. Першими почали сіяти пшеницю та горох.

Аби посівна пройшла вчасно, необхідно залучити всіх працівників сільгосппідприємств. Проте наразі, за словами Марини Геремес, дуже важко просувається справа щодо отримання бронювання. Адже для цього підприємство має довести свою критичність для України.

Так, визначення підприємств, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період, здійснюється за такими критеріями: підприємства, які обробляють землі сільгосппризначення на площі не менше 1000 га або мають застрахованих працівників не менше 50 осіб та підприємства, основним видом діяльності яких станом на 1 січня 2022 року є КВЕД, який зазначено у наказі.

А ще серед умов надання бронювання є бажана умова — щоб сільгосппідприємство допомагало якійсь військовій частині.

Марина Геремес повідомила, що, з огляду на всі умови, критичними на Шосткинщині наразі змогли визнати лише два підприємства. Інші навіть не можуть подати документи, оскільки не відповідають встановленим критеріям.

«З бронюванням дуже важко. Порядок наче зрозумілий, але в ньому виставлені жорсткі умови. У нас немає мільярдів сплачених податків, оборотів коштів по рахунках в іноземній валюті», — говорить Марина Геремес.

Наразі, згідно закону, сільгосппідприємства подали до територіального центру комплектування та соціальної підтримки списки співробітників.

«Тепер за цими списками їм несуть повістки. І зараз, як законослухняні громадяни, керівники агропідприємств мають зняти людей з польових робіт та відправити їх проходити медкомісію та інше. Тож виходить, що потрібно зупиняти роботи», — зазначила Марина Геремес.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: