АГРОРЕГІОНИ

В одному з регіонів хлібокомбінат на межі банкрутства

01.03.2023 15:07
133-1

Луцьке КХП №2 продовжує лихоманити. Розкрадене підприємство, яке було по вуха в мільйонних боргах, намагалось збанкрутувати ще в 2015 році. Через кілька років провадження про банкрутство таки закрили. Однак нині держрезерв знову взявся вибивати по суті зі свого ж підприємства старі борги. Про це повідомляє  borgexpert.com, пише agronews.ua.

В Господарському суді Волинської області прийняли рішення щодо цієї боргової історії, йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

Ще в 2015 році Луцьке КХП намагалося збанкрутувати. Тоді СГПП «Рать» звернулося з заявою про банкрутство хлібокомбінату. Як виявилось, КХП боргувало в сукупності майже півмільярда гривень підприємствам різних форм власності. Щодо заборгованості перед держрезервом, то відомо, що у 2004 році між ними та «Луцьким КХП №2» було укладено договір на зберігання зерна. У вересні 2010 року під час позапланової перевірки виявили його нестачу в понад 47,7 тисячі тонн вартістю майже 195 мільйонів гривень. До слова, в 2019 році Кабмін передав КХП 2, як найбільшого боржника держрезерву, йому ж в управління.

І ось тепер держрезерв взявся по новій стягувати старі борги, а це понад 319 мільйонів гривень по суті сам із себе, тобто зі свого ж підприємства. Всі позовні вимоги КХП визнає цілком і повністю, і навіть не намагається пручатись.

«Михайловський, як керуючий, не передав жодних документів на підприємство, і насправді ми не маємо на підприємстві жодних документів, які б давали нам змогу якось заперечувати чи щось там по-іншому робити в цій ситуації. Ми вбачаємо, що ця справа з нашого боку не має судового інтересу», – зазначив представник ДП КХП №2 Юрій Ілларіонов.

Михайловський, про якого мова, був призначений на підприємстві під час порушеної справи про банкрутство розпорядником майна КХП. До слова, він, так би мовити, рятував від банкрутства не одне підприємство. Згадати тільки «Володимир-Волинський цукровий завод», який після доведення до банкрутства виставили на торги з оцінкою у шість мільйонів гривень. На цих торгах Михайловський успішно купив його за майже 37 тисяч гривень. А от історія з першою спробою збанкрутувати КХП не увінчалась успіхом для бажаючих. В 2018 році завершилась закриттям провадження про банкрутство.

І ось саме зараз Держрезерв вирішив згадати старі борги КХП. Мовляв, все це заради відновлення запасів держрезерву.

«Стягнення заборгованості першочергово передбачено законом про державний матеріальний резерв, який встановлює, що запаси держрезерву, як і сам держрезерв, є недоторканими», – каже представник Держрезерву Олена Михайлець.

Дійсно, запаси держрезерву є недоторканними, але не для мишей, які зжерли 2700 вагонів зерна на суму у 800 мільйонів гривень. Про цей аудит у 2020 році писали чи не усі ЗМІ. Як саме мають поновитися запаси держрезерву за рахунок розграбованого КХП – поки неясно. Між тим суд ухвалив рішення задовольнити позов держрезерву повністю і стягнути з КХП понад 319 мільйонів гривень, яких у розкраденого комбінату, швидше за все, в кишенях немає. Адже КХП має мільйонні борги не лише перед держрезервом та іншими кредиторами, а й величезні податкові борги та борги по єдиному соціальному внеску.

Щодо мільйонних боргів, то схоже, що в кінцевому результаті держрезерв їх таки спише зі свого ж підприємства. Заодно таким чином подарує тонни свого зерна тим щурам, які з’їли його на луцьких складах понад десять років тому. Ну а далі, як це часто можна спостерігати з іншими подібними об’єктами, історія колись потужного луцького КХП завершиться на торгах.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: