АНАЛІТИКА

В Україні назвали прогнозні якість та обсяги збору кукурудзи врожаю 2020 року

09.09.2020 07:02
Kukuruza1

Фахівці Національної академії аграрних наук України очікують зниження виробництва кукурудзи в країні в порівнянні з торішнім рівнем, оскільки розвиток посівів зазначених культур відбувався в досить несприятливих агрометеорологічних умовах. Про це повідомляє пресслужба Національної академії аграрних наук України, пише в огляді ринку кукурудзи agronews.ua.

Такої ж думки притримуються експерти “Українського клуба аграрного бізнесу”. Очікується, що виробництво кукурудзи зменшиться з раніше прогнозованих 35,1 млн т до 32 млн т, площі до збирання складуть 5,25 млн га, а середня врожайність 61 ц/га, важають в асоціації.

Несприятлива погода панувала на всій території країни, проте найбільше врожай зменшиться у Вінницькій, Черкаській, Полтавській, Кіровоградській та деяких південних областях.

Дефіцит опадів та ґрунтової вологи призвів до передчасного дозрівання та висихання рослин. Початки кукурудзи недостатньо наповнені та мають відносно невеликі розміри.

Також науковці НААН зауважують про зниження якості врожаю 2020 року.

«Складні погодні умови протягом вегетації кукурудзи вплинули на рост і розвиток даної культури. Зокрема, в посівах виявлені рослини, запилення яких відбулося під час стресу (тривала посуха з середини вегетативного розвитку до початку наливу зерна), і сформувалися качани, частка зерен в яких не заповнена (синдром недозрілих качанів – маленькі деформовані качани з невеликою кількістю зерен, особливо на верхівці) або взагалі відсутня зав’язь (від 30 до 80%)», – йдеться в повідомленні НААН.

Також наголошується, що температурні стреси сприяли формуванню кількох генеративних пагонів з одного вузла. Деякі з них містять недорозвинене зерно або воно взагалі відсутнє. Крім того, навіть у рослин кукурудзи з нормально вегетуючими генеративних органами відзначені аномалії – формування качана на віничках, – які також з’явилися через стресові ситуації.

«У зв’язку з цим прогнозована врожайність кукурудзи в ц.р. в залежності від регіону очікується в межах від 2-3 т / га (на півдні і в центральній частині країни) до 6-7 т / га (на решті території). Очікуваний валовий збір зерна кукурудзи в 2020 році може скласти 32-33 млн тонн», – прогнозують вчені.

Наразі на біржах країни ціна на кукурудзу зерно демонструє слабовисхідний тренд і торгується у межах 5500-5340 грн/т з ПДВ на умовах СРТ.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: