НОВИНИ

Розвиток сільських територій повинен стати пріоритетом для Мінагрополітики

12.02.2021 17:39
prev-45011-555654

На сьогодні в Україні так і не вирішено надважливе питання: хто займатиметься розвитком сільських територій? А оскільки ми позиціонуємо себе як аграрна держава, то розвиток сільських територій чи не один із оновних викликів у політиці нашої держави. Таку думку висловив на своїй сторінці у Фейсбук народний депутат України Олег Мейдич, пише agronews.ua.

“І як би не піарилася влада на реформі децентралізації, село продовжує шкандибати на дві ноги, бо стабільного позитивного зрушення в розвитку села не видно. Є поодинокі проблиски цивілізації, але чіткого алгоритму системної розбудови та розвитку сільських територій немає”, – пише Олег Медич.

Понад 20 років аграрних трансформацій не принесли простим селянам очікуваного підвищення добробуту. Сьогодні сільські території знаходяться у складній ситуації:

– відбувається погіршення стану природніх ресурсів та екологічної ситуації;

– прийшли в занепад інженерна та соціальна інфраструктура, система соціальних послуг та сфера побуту;

– знижується людський потенціал;

– процвітає безробіття й бідність.

Стан сільського ринку праці характеризується загостренням проблем зайнятості та безробіття, низьким професійно-кваліфікаційним рівнем незайнятих осіб, відсутністю нових робочих місць для селян. Ці та інші факти становлять загрозу продовольчій безпеці країни, демографічному відтворенню селянства, створюють соціальну напругу на селі.

А в світлі входження України в Європейський Союз постають нові проблеми розвитку сільських територій, однією з яких є відповідність стандартів української сільськогосподарської продукції нормам Європейського Союзу.

Сільське господарство – ключовий сектор для розвитку сільських територій в Україні, тому доцільно було б відновленому Міністерству агарної політики, після повернення всіх доліквідаційних функцій, включити в свою діяльність і сферу розвитку сільських територій.

Нагадаємо, що Україні загрожує серйозна посуха.


Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: