ВАЖЛИВО

Митниця завищує вартість імпортних комплектуючих для АПК – УЗА

18.05.2020 14:06
den-polya-agrotehnika-dlya-profe

Українська зернова асоціація звернулася до Уряду України з проханням врегулювати проблему постійного завищення митними органами номінальної вартості імпортних комплектуючих для українських виробників сільськогосподарської техніки та обладнання, повідомляє пресслужба асоціації. Про це пише agronews.ua.

За оцінками експертів УЗА, загальна сума безпідставного, необґрунтованого збільшення органами Державної митної служби України митної вартості імпортованих комплектуючих та матеріалів для виробничих потреб за 2019 – 2020 роки може сягнути десятків мільйонів гривень.

“Подібні сумнівні та шкідливі рішення митних органів мають суттєвий негативний вплив на вітчизняних товаровиробників і економіку країни взагалі. Підприємства втрачають конкурентоспроможність, адже компанії, що завозять готову продукцію, імпортуютьбез відповідного завищення номінальної вартості і при цьому сплачують менше податків, аніж виробники, які створюють додаткову вартість в Україні. Така ситуація, відповідно, призводить до вимушеного скорочення робочих місць”, – йдеться у повідомленні.

Україна у зв’язку зі зміною клімату та необхідності збільшення врожайності культур повинна збільшувати інвестиції у впровадження новітньої с/г техніки та будівництво нової більш якісної с/г інфраструктури. Це дозволить більш ефективно використовувати земельні ресурси Україна та збільшувати рентабельність виробництва аграрної продукції. Саме аграрна галузь, так чи інакше, працевлаштовує щонайменше 10 млн осіб в Україні, а аграрний експорт приносить щонайменше 40% усіх валютних надходжень до країни. Через зменшення опадів та більш посушливої погоди з року в рік, сільське господарство в Україні потребує більшого зрошення ґрунтів.

“На жаль, ми втратили більшу частину зрошувальних систем на півдні країни. Відновлення ж знищених та запровадження нових зрошувальних систем на інших територіях, як і нових точних технологій землеробства дадуть змогу Україні збільшити врожайність зернових”, – повідомляють в УЗА.

В середньостроковій перспективі УЗА прогнозує збільшення валового збору врожаю зернових та олійних культур до 100 млн. т за рахунок саме підвищення врожайності в Україні. Сьогодні за однакових погодних умов та клімату, врожайність пшениці в Україні в середньому складає 4 т/га, а у Франції – 8 т/га, кукурудзи в Україні середня врожайність близько 7 т/га, тоді як в США в штатах з подібним кліматом – 12 т/га. Вже кілька років поспіль Україна вирощує понад 90 млн т, а минулорічний урожай був рекордним – 98 млн т.

“Українські виробники готові запропонувати сільськогосподарським виробникам якісну новітню техніку для зрошування та ведення точного сільського господарства. Проте більшість вітчизняних виробників с/г техніки чи інфраструктурних об’єктів, створюючи додану вартість в Україні та виготовляючи готові кінцеві продукти, вимушені імпортувати частину матеріалів, комплектуючих чи запчастин для виробництва із-за кордону”, – пише пресслужба.

Все частіше до УЗА звертаються компанії-члени асоціації щодо безпідставного, необґрунтованого збільшення органами Державної митної служби України митної вартості товарів, з якою вітчизняні підприємства-виробники постійно стикаються при здійсненні господарських операцій з купівлі імпортних матеріалів, комплектуючих і запасних частин, що ввозяться на територію України для використання у виробництві вітчизняної техніки, обладнання, машин і устаткування.

“Митниця на власний розсуд самовільно завищує митну вартість імпортованих комплектуючих та запчастин попри надання їй достатніх документальних підтверджень вартості товарів. При цьому, митні органи не надають конкретних доказів чи аргументів, та жодних доводів заявленої митної вартості. До прикладу, митниця завищила для однієї української компанії вартість імпортованих 100 тонн металовиробів на 25% з 1,54 долара США до 1,93 долара США за кг, що спричинило необґрунтоване збільшення податкових зобов’язань на 263 250 грн. Інший приклад, митниця збільшила митну вартість коліс для сільськогосподарської техніки на 53%, що збільшило податкові зобов’язання на більш як півмільйона гривень за останній рік. І це тільки за двома випадками, яких десятки і сотні під час імпорту товарів”, – інформує асоціація.

УЗА просить Уряд ініціювати зміни до законодавства

– заборонити митним органам застосовувати коригування митної вартості товарів, вартість яких визначена в зовнішньоекономічному договорі (контракті) та додатках до нього, і зазначена в митних документах;

– визначити законодавчо вичерпний перелік товарів, щодо яких митні органи можуть застосовувати коригування митної вартості та запровадження чіткої процедури здійснення перерахунку митної вартості товарів;

– виключити можливість неоднозначного трактування митної вартості, із встановленням прямої заборони здійснювати перерахунок митної вартості товарів шляхом зміни одиниці виміру. Наприклад, митну вартість товарів, визначених кількісно в одиницях, перераховувати по вазі таких товарів;

– законодавчо встановити обов’язок керівника митного органу затверджувати рішення про коригування митної вартості товарів та встановити його персональну відповідальність за прийняття необґрунтованого, безпідставного, протизаконного рішення, яке передбачатиме, звільнення з державної служби, позбавлення всіх пільг, законодавчо встановлених для держслужбовців, довічну заборону займати посади на державній службі.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: