НОВИНИ

Усі геопросторові дані в Україні планують відкрити

13.03.2020 20:02
geoprostir1-min-20215

Комітет з питань аграрної і земельної політики Верховної Ради України схвалив до другого читання законопроєкт щодо створення Національної інфраструктури просторових даних (№2370). Про це Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства повідомило на сторінці у Facebook.

Об’єднання геопросторових даних, прозорість та економія коштів лежить в основі запровадження цієї системи.

Серед основних положень законопроєкту: всі геопросторові дані є відкритими та безкоштовними та у вільному доступі; введено поняття “базові” та “тематичні” геопросторові дані; держателі зобов’язані оприлюднювати геопросторові дані на своїх сайтах / гео-порталах.

Що дасть створення Національної інфраструктури просторових даних?

Єдине вікно щодо стану управління природними ресурсами, підґрунтя для прийняття управлінських рішень.

Зростання ВВП (за оцінками міжнародних експертів – на 0,7% або 16 млрд. грн в рік).

Зручне отримання інформації та сервісів через єдиний геопортал.

Припинення незаконного використання ресурсів, дублювання робіт.

Ефективне використання коштів.

Україна має величезні обсяги даних про природні ресурси, об’єкти інфраструктури, мережі комунікацій та багато інших. Всі ці дані та багато інших можна назвати геопросторовими, тобто такими, котрі мають чітко визначене місце розташування.

“Дуже часто виробники даних і користувачі просто не мають інформації щодо того, які дані та в якому обсязі створюються та є у розпорядженні різних органів влади. Через це Україна щорічно втрачає десятки мільйонів гривень внаслідок дублювання робіт”, – зазначає Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Крім цього, закритість інформації і даних стримують запровадження принципів цифровізації в державному управлінні. Недостатня прозорість даних і інформації вже призвела до того, що органи влади, особливо ті, які відповідають за розпорядження природними ресурсами постійно звинувачуються у “тіньовому розпорядженні” ними.

Національною інфраструктурою просторових даних буде поєднано інформацію про різні об’єкти на єдиній картографічній основі, за допомогою якої органи влади стануть більш ефективними, а громадяни матимуть змогу отримати якісні сервіси та дані онлайн.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: