НОВИНИ

Уряд затвердив новий статут ЕКА

13.09.2022 12:12
EKA

Приватне акціонерне товариство «Експортно-кредитне агентство» (ЕКА), яке на 100% належить державі, стає повноцінним гравцем фінансового ринку України особливого типу. Про це повідомляє Урядовий портал, пише agronews.ua.

Діяльність ЕКА регулюватиметься Національним банком України. Це визначено у новій редакції Статуту ЕКА, яка була затверджена на засіданні Кабінету Міністрів України 10 вересня, говориться у повідомленні на Урядовому порталі.

«Стимулювання та нарощування експорту українських товарів — одна з найважливіших складових відновлення української економіки, а відтак — пріоритетний напрям нашої роботи. Ми перезавантажуємо роботу «Експортно-кредитного агентства», щоб перетворити його на потужний інструмент нарощування експорту українських товарів та послуг і сприяти підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної продукції.

ЕКА включено до реєстру фінансових установ, оновлено законодавство та нормативно-правову базу Товариства. Тепер страхування з боку ЕКА є основним видом забезпечення кредиту, а кожен кредитний договір на суму до 20 млн грн автоматично підтверджується агентством. Тож банкам, які виступають агентами, не потрібно формувати додаткові резерви або вимагати застави від клієнтів», — наголосила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Зміни в Статуті ЕКА передбачають спеціальний статус «Експортно-кредитного агентства» як страховика-резидента. ЕКА є юридичною особою приватного права, яка проводить діяльність на комерційній основі. На нього не поширюються вимоги Закону України «Про управління об’єктами державної власності». Діяльність агентства регулюється Національним банком України.

В оновленому Статуті встановлено, що мінімальна частка корпоративних прав держави має складати не менше 50% статутного капіталу плюс одна акція. Також розширено види діяльності зі страхування та перестрахування.

Крім того, внесено зміни до Положення про наглядову раду ЕКА. Зокрема, визначено, що її кількісний склад не може бути меншим, ніж три особи, а кількість незалежних членів наглядової ради має становити більшість у загальному складі.

В уряді нагадали, що під час дії воєнного стану «Експортно-кредитне агентство» почало страхувати кредити на виконання експортного контракту за спрощеними вимогами до застави та покриваючи в тому числі військові ризики.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: