ВАЖЛИВО

Уряд закликають звільнити фермерів у зоні бойових дій від сплати єдиного податку 

20.02.2023 14:59
316c122a-163c-4eab-908f-0ac51922bc08

ВКФ закликає Уряд звільнити фермерів в зоні бойових дій від сплати єдиного податку  У непростій ситуації опинилися фермери Чернігівщини з прикордонних територій. Поля або заміновані, або там розташовані військові укріплення. Уже майже рік люди не можуть повноцінно користуватися своїми ділянками, але земельний податок їм нараховують. Про це повідомляє пресслужба спілки, пише agronews.ua.

Питання ведення господарства на кордоні з країною-агресором сьогодні підняли в залі Семенівської міської ради під час зустрічі представників сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств та одноосібників з представниками Новгород-Сіверської районної військової адміністрації, в особі голови Андрія Анікієнка та першого заступника Шкарпітко Володимира, а також  головою Семенівської територіальної громади Деденком Сергієм та народним депутатом Максимом
Зуєвим.

«Велика кількість територій господарств заміновані, під’їзні шляхи зірвані або перекопані. Провести посівну компанію в деяких господарствах взагалі неможливо. З боку держави ми позбавлені будь-якої допомоги: банки не надають кредити,  ДПС нараховує податок за землю, орендну плату за землі державної та комунальної власності, мінімальне податкове зобов’язання теж нарахували за 2022 рік» – зазначив директор фермерського господарства Шевкопляс Сергій.

Після набрання чинності змін, внесених до ПКУ Законом України від № 2120, підприємства поля, яких опинились в зоні бойових дій, на окупованих територіях чи мають фортифікаційні споруди звільняються від сплати земельного податку. Але уже майже рік Уряд не може затвердити перелік відповідних територій, а це, як роз’яснює Державна податкова служба, є ключовою умовою для пільгового оподаткування. 

Таким чином аграрії, які знаходяться на прифронтових територіях, протягом року позбавлені можливості скористатись своїм законним правом не сплачувати відповідні податки, що є неприпустимим  під час війни.

Ускладнюється ситуація тим, що вони також не можуть скористатись пільговими кредитами та державною програмою підтримки аграріїв (виплати в розмірі  3100 грн за гектар землі) через те, що знаходяться в червоній зоні (50 км від лінії фронту).

Фермери Новгород-Сіверської громади, які межують з країною-агресором, звернулись до Всеукраїнського Конгресу Фермерів з проханням відстояти інтереси фермерів прифронтових територій на загальнонаціональному рівні.

Юристи ВКФ в свою чергу підготували лист  до КМУ із проханням прийняти постанову, щодо визначення переліку територій, які окуповані, або на яких ведуться (велись) бойові дії. А також пропонують звільнити такі території від сплати єдиного податку.


Перегляди: 17
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: