ВАЖЛИВО

Уряд просять розширити перелік видатків для місцевих бюджетів

12.03.2023 11:31
im-m-biudg_decentralization.gov.ua

Попри бойові дії, загрозу обстрілів та ракетних ударів в Україні активно триває процес розроблення комплексних планів просторового розвитку громад. Очікується, що до 2024 рр. у 600 територіальних громадах мають з’явитися відповідні документи, покликані зупинити хаотичну забудову в регіонах і встановити чітке призначення кожної земельної ділянки громади. Про це повідомив голова Всеукраїнської асоціації громад на своїй фейсбук сторінці, пише agronews.ua.  

«Обмеження видатків з місцевих бюджетів постановою №590 Кабміну – одна з найбільших проблем, яка обмежує повноваження ОМС, унеможливлює процес  залучення донорських коштів на співучасть у капітальних видатках, проектно-кошторисній документації, гальмує процес створення комплексних планів  просторового планування» – написав на своїй сторінці Фейсбук Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад

Він також зазначив  про певні позитивні зрушення в цьому питанні. 

«Звернення від Всеукраїнської асоціації громад до Мінінфраструктури щодо розширення переліку пріоритетних видатків для місцевих бюджетів в умовах воєнного стану з відповідними  пропозиціями уже знаходиться на розгляді у Міністерство фінансів України  (зміни до ПКМУ 590)».

Він розповів на якому етапі розробки КП знаходяться громади  і скільки для них це коштуватиме. Навів результати опитування серед 463 громад, яке провела Всеукраїнська асоціація громад:

29 % опитуваних вже працюють над створенням;

71 %  – тільки підняли це питання для себе;

78 %  – потребують консультаційної підтримки;

92 %  опитаних громад потребують актуалізації картографічної основи.

72 % мають можливість співфінансування на рівні 10 – 20 %

середня сума 2,7 млн. грн (“вилка” ціни десь від 100 тис – до 10 млн).

«Ми й надалі продовжимо збирати інформацію щодо потреб громад у фінансуванні розробки комплексних планів, оскільки є велика ймовірність, що Світовий банк виділить на це кошти на запит Мінінфраструктури. І думаю дотиснемо зміни до 590 постанови найближчим часом», – повідомив він.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: