НОВИНИ

Уряд передав меліоративні системи під координування та управління Мінагрополітики

31.05.2021 17:15
194757164_307071277740739_4269223485131239907_n

Історична подія — уряд передав меліоративні системи під координування та управління Мінагрополітики. Про це на своїй фейсбук сторінці повідомив Роман Лещенко, пише agronews.ua.

Неефективне управління та відсутність за роки незалежності фокусу влади на проблемах галузі призвело до деградації систем іригації та дренажу. Наразі підвищений попит на продовольство у світі, глобальне потепління та, як наслідок, засухи вимагають швидких і дієвих рішень.

До цих пір відсутність єдиної вертикалі в цій сфері не дозволяла ефективно відповідати на ці виклики і використовувати зрошувальні та осушувальні землі як інструмент в аграрному секторі. Відтак, українське сільське господарство 30 років втрачало: іригаційні та дренажні системи, а з ними — врожаї і частину економіки.

“Віднині меліорація є невід’ємною частиною Мінагрополітики. Урядом було прийнято рішення передати цю функцію Державному агентству рибного господарства України з відповідними змінами у статуті та назві (Державне агентство меліорації та рибного господарства України)”,- написав Лещенко.

Одним зі стратегічних завдань міністерства — відродити та інтегрувати повноцінну меліорацію в аграрну політику країни. Наша ціль поруч із земельної реформою синхронізувати реалізацію реформ у галузі меліорації з презентацією дорожньої карти та всього пакету відповідних законодавчих актів. Зокрема закон про об’єднання водокористувачів вже готовий до першого читання.

Відновлення меліоративної галузі стає національним проектом до 2024 року, який розпочинається вже зараз.

Він додав, що цьогоріч запускають пілотний проект на півдні України — над відновленням зрошувальних систем працюватимуть Одеська, Херсонська, Миколаївська та Запорізька області.

“Ми будемо відбудовувати і розширювати меліоративні системи із залученням приватного і державного капіталу. Це проекти, де кошти вкладаються не просто в інфраструктуру. Вони матимуть швидкий і відчутний ефект, оскільки одразу формують додану вартість, збільшують врожай, кількість робочих місць і повертають деградовані землі в сільськогосподарський оборот. Це новий етап, який буде змінювати країну!”,- резюмував він.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: