НОВИНИ

Уряд Канади передав Україні 140 тонн насіння гречки сорту Собо

05.07.2022 16:49
WhatsApp Image 2022-07-05 at 16.07.47

За підтримки Європейського Союзу та Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), Спілка «Борошномели України» успішно завершила доставку насіння гречки з Канади в Україну. Проєкт, який реалізується під егідою Міністерства аграрної політики та продовольства України, спрямований на подолання дефіциту гречки в поточному році. Про це повідомляє пресслужба Мінагро, пише  agronews.ua.

Загалом уряд Канади закупив і передав Україні 140 тонн насіння гречки сорту Собо з провінції Манітоба. Насіння подолало довгий шлях у 8 000 км, щоб потрапити до України – через Канаду до порту Монреаль, звідти до порту Бремерхафен у Німеччині, де насіння було переміщено на митний склад і перевантажено у вантажівки в Україну.

«Оскільки насіння передається у вигляді гуманітарного вантажу, ми залучили Благодійний фонд «Квіти», який має повноваження на отримання гуманітарних вантажів. Витрати щодо переміщення насіння покрили Канадсько-Українська Фундація, Muehlenchemie GmbH, Бюро гуманітарної допомоги USAID (BHA), ЄС та ФАО», – розповів Родіон Рибчинський, голова Спілки «Борошномели України».

Внески з боку ЄС були зроблені в межах проєкту ФAO, що фінансується Європейським Союзом, після запиту Міністерства, оскільки два контейнери застрягли в порту Німеччини. Загалом на покриття термінової прогалини у бюджеті на транспортування насіння було перераховано 9 000 євро.

«Ми розуміли, що ціна зростає, і кожен день означає додаткові витрати в порту, де зберігаються контейнери, – сказав Крістіан Бен Хелл, керівник сектору сільського господарства Представництва ЄС в Україні. – Щоб уникнути подальших витрат і забезпечити розповсюдження цього насіння, що має високий попит в Україні, Європейський Союз використав частину доступних коштів за угодою про внесок між ЄС і ФАО».

уряд канади передав україні 140 тонн насіння гречки сорту собо

«Згідно з дослідженнями ФАО, з початку війни ціни на насіння, засоби захисту рослин, добрива та паливо зросли на 40–45 відсотків. У майбутніх сезонах виробники можуть дійти висновку про невигідність збирання врожаю, – додав П’єр Вотьє, голова офісу ФАО в Україні. – Розуміючи це, ми фокусуємо наші зусилля на підтримці малих і середніх фермерів. Це насіння гречки вкрай необхідне для розвитку місцевого аграрного сектору».

Фактичним розподілом насіння займаються «Міжнародна Асоціація Гречки», Сквирський комбінат хлібопродуктів та Спілка «Борошномели України». Насіння буде доставлено фермерам Житомирської, Закарпатської, Київської, Львівської, Полтавської, Тернопільської та Чернігівської областей.

«Отримавши це насіння гречки, ми можемо підтримати фермерів, щоб вони засіяли близько 2 500 гектарів на заході та в центрі України, – пояснив Родіон Рибчинський. – Враховуючи спеціалізацію, досвід господарств і якість насіння, урожайність з цієї площі становитиме не менше 2 центнерів з гектара, або 5 000 тонн зерна гречки (3 000 тонн обробленої гречаної крупи)».

уряд канади передав україні 140 тонн насіння гречки сорту собо

За словами Родіона Рибчинського, основною умовою участі фермерів у програмі розподілу насіння є подальша передача врожаю з отриманого насіння за фіксованою ціною спеціалізованим переробникам зерна гречки, таким як Сквирський та Білоцерківський комбінати хлібопродуктів.

У свою чергу, виробники зерна мають передавати перероблену крупу за фіксованою ціною державним та соціальним установам для використання у гуманітарних цілях.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: